KSČM: Zrušení karence je v zájmu zaměstnanců

31. 10. 2018

Dočkají se konečně zaměstnanci zrušení karenční doby? Stínová ministryně sociálních věcí KSČM Hana Aulická Jírovcová věří, že Sněmovna zítra návrh ČSSD na obnovu proplácení prvních tří dnů nemoci navzdory odporu některých poslanců ANO schválí.

Zrušení karenční doby má menšinová vláda ANO a ČSSD v programu. Novela ČSSD předpokládá, že zaměstnanci budou dostávat i v prvních třech dnech nemoci 60 procent denního vyměřovacího základu.

Sněmovní sociální výbor, který se předlohou zabýval, ji sice většinou hlasů nedoporučil zamítnout, jak žádala ODS, navzdory tomu pro doporučení výboru proti zamítnutí předlohy nehlasoval poslanec ANO Aleš Juchelka, hlasování se zdržel. Ostře proti zrušení karence se v debatě stavěl další poslanec ANO Pavel Juříček, který je ale členem hospodářského a rozpočtového výboru.

Místopředsedkyně výboru Hana Aulická Jírovcová i tak doufá, že Sněmovna předlohu zítra schválí. »Naděje umírá poslední, i když po jednání výboru pro sociální politiku začínám mít pochybnosti, a to obzvlášť po výrocích zástupců hnutí ANO, kteří se ve velké míře staví proti zrušení karenční doby. To, co předvádějí zástupci ANO v hospodářském výboru proti tomuto návrhu, již opravdu nechápu, i když vlastně ano, protože to jsou poslanci, ale zároveň i podnikatelé. Pro občany je to jasný střet zájmů řekla našemu listu.

Celý článek zde.

Autor: 
Haló noviny
Zdroj: 
FB HN (vítr)