Ladislav Šedivý: Sociální byty: Peníze z privatizace bytů jsou fuč a stát couvá

12. 11. 2018

Jednou z priorit táborské KSČM, kterou jsme avizovali ve svém volebním programu, je výstavba sociálního bydlení, tedy především startovacích a sociálních bytů. V Táboře se v posledních letech neudělalo v této oblasti takřka nic a teorie, že je třeba spoléhat se na soukromé investory se ukazuje jako lichá.

V roce 2017 skončila a letos v našem městě dobíhá poslední stovkou bytů privatizace městského bytového fondu. V roce 2006, kdy privatizace začala, mělo město 5 400 bytů a letos jich zůstane kolem 3 000. Při ceně cca 600 000 za třípokojový byt Táboru přišla do městské pokladny za 2,5 tisíce bytů pěkná suma. Ta měla být podle původních záměrů privatizace určena do rozvoje bytového fondu. Můžeme se tedy nyní ptát, kde peníze skutečně skončily.

Rozhodně nešly na výstavbu startovacích a sociálních bytů, které město potřebuje jako sůl. Pokud zhodnotíme situaci realisticky, obce včetně Tábora nechtějí nést ekonomické břemeno investic do výstavby na vlastní náklady, protože peníze z privatizace obecních bytů už prošustrovaly. Takže návrat k nabídce levného obecního bydlení evidentně potřebuje státní podporu.
Tou měl být v prvopočátku návrh zákona o sociálním bydlení. Ministryně pro místní rozvoj (MMR) Klára Dostálová nyní od zákona ustupuje. V původním návrhu ministryně Marksové však byla POVINNOST obcí byty stavět. Samozřejmě za přispění státu. Ta v současném vládním návrhu chybí. Navíc, sociální bydlení opět nebude řešit zákon ale jakási možná dotační pobídka MMR. Tu vláda může kdykoliv změnit

„Nechceme obcím přikazovat. Chceme je ke stavbě sociálních bytů motivovat“, říká ministryně Klára Dostálová. Na začátku do dotačního programu Výstavba půjdou podle ní 2 miliardy ze státního rozpočtu, přidají se i evropské zdroje. Problém je ovšem v tom, že obce v návrhu zákona nemají povinnost sociální byty stavět, a tak je zřejmě stavět ani nebudou.
Přimět novou táborskou radniční koalici využít alespoň této dotační politiky MMR je úkol, který jsme si jako opoziční zastupitelé za v Táboře KSČM stanovili. Protože zákon povinnost výstavby sociálních bytů obcím nestanoví, vidíme v tom jedinou cestu, jak naplnit náš volební program: Poskytnout mladým rodinám, seniorům a sociálně slabším obyvatelům města důstojné bydlení.

Autor: 
Ladislav Šedivý, předseda OV KSČM Tábor a zastupitel za KSČM
Zdroj: 
vlastní, (vítr)