Radek Springer: Do dopravních staveb v Jč. kraji 1,8 miliardy. Dostane se i na Tábor

17. 11. 2018

V minulém týdnu jsme jako zastupitelé Jihočeského kraje schválili celou řadu důležitých dopravních staveb, které se budou realizovat v následujících letech. Zhruba 1,8 miliardy korun se chystá investovat kraj do staveb nových úseků, obchvatů či modernizace komunikací II. a III. tříd, které spravuje. Práce chce zahájit v následujících letech s výrazným přispěním peněz z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Zvedli jsme ruku především pro zásadní dopravní stavby, které jsou nutností a uleví tak jihočeským městům, ale také řidičům. Jedná se například o obchvat Českých Budějovic, stavbu Jižní tangenty u výjezdu z krajského města na Český Krumlov, a další obchvaty Vlachova Březí či Strážkovic.

Protože jsem krajský zastupitel za KSČM z Tábora, velmi jsem ocenil, že konečně přichází na řadu v našem městě také východní spojka ulic Měšická – Vožická. Jde o propojení místní komunikace procházející ve směru jih – sever prolukou mezi východním územím města a západním okrajem městské části Měšice v úseku mezi ulicemi Chýnovská a Vožická za 180 milionů. Předpokládaný termín realizace je v letech 2019 až 2021 a celková délka přeložky je 1,409 km.

Hlavním smyslem navrhovaného komunikačního propojení je jednak umožnit lepší přerozdělení automobilové dopravy - včetně nákladní - ve východním sektoru města. Za druhé pak projekt vytvoří kvalitní předpoklady pro rozvoj jak stávajících, tak i navrhovaných komerčních, výrobních a skladových kapacit v tomto sektoru. A to v souladu se záměry platného územního plánu města Tábor.

Dopravní politika Jihočeského kraje je jednou z priorit, které krajský zastupitelský klub KSČM prosazuje po všechna minulá i současné volebním období. V realizaci našich návrhů se daří tu více, tu méně. Přesto nechceme polevovat ani v dalším období, protože dostavba a rekonstrukce silniční sítě má bezprostřední vliv na další rozvoj regionu a příliv investic do jižních Čech.

Osobně si stavím jako Táborák do další části volebního období úkol maximálně lobovat za schválení a přípravu stavby jižního okruhu Tábora ve směru Slapy-Tesco. Ten byl v minulých letech v některých obdobích prioritou první kategorie, poté ho kraj zase odsunul.

 

Autor: 
Radek Springer, zastupitel Jihočeského kraje za KSČM
Zdroj: 
vlastní (vítr)