Předsedkyně rozpočtového výboru sněmovny Miloslava Vostrá k rozpočtu na rok 2019

29. 11. 2018

Předsedkyně rozpočtového výboru sněmovny Miloslava Vostrá poskytla rozhovor pro deník Právo k návrhu rozpočtu na příští rok. Zde je jeho přepis:

- Pravicová opozice označuje vládní návrh státního rozpočtu za plýtvavý a špatný. Jak se k němu stavíte vy jako šéfka klíčového výboru a levicová opoziční poslankyně, která tolerovala vznik vlády?

Ekonomika roste, takže je logické očekávat rozpočet přinejmenším vyrovnaný. Jenže rozpočet není jen ekonomická záležitost, odráží i politická hlediska vládních stran, priority vlády, které chce prosazovat.
Prakticky každý resort zaznamenal oproti letošnímu roku zvýšení výdajů, vyšší výběry daní se tedy vracejí zpět do ekonomiky.
Diskutabilní je samozřejmě výše navržených investic. Nelze ale jen tak jednoduše říci, že je to málo nebo hodně. Pro konečný soud je rozhodující, zda jsou připraveny projekty, zda se peníze skutečně smysluplně utratí. To je pro posouzení jejich výše rozhodující. Mimochodem investice na rok 2018 jsou na zhruba 98 procentech plnění, což je slušné. Takže navržený rozpočet rozhodně není tragédie.

- Přidáno mají dostat hlavně zaměstnanci ve státní správě. Některé profese, třeba učitelé, dost výrazně. Nevytváří se tím tlak směřující k novým a vyšším schodkům?

Pro nás jako opoziční levicovou stranu je klíčové, že se rozpočet snaží dorovnat některým profesím ve státní správě příjmy krácené či zmrazené z minulých období. To je splácení dluhů vůči konkrétním lidem: učitelům, hasičům, policistům. Jsem ráda, že nedošlo k plošnému navýšení platů, že zvýšení příjmů jde po profesích. Z těchto důvodů je ovšem logické, že se rozpočet dostává do plánovaného schodku.

- Příští rok se přidá i důchodcům. To vše dál zvyšuje takzvané mandatorní výdaje. Co když se ale ekonomice v budoucnu přestane dařit, bere se tato možnost v potaz?

Každá vláda by se v dobách krizí ráda vyhnula škrtání. Nikdo bezhlavě nerozhazuje, aniž by myslel na udržitelnost. I přes zvýšené výdaje stále slyšíme, že by si téměř každý resort, i když ho vede ministr z vládní strany, představoval větší objem peněz. Jsem ráda, že můžeme navyšovat důchody, jako levicová strana souhlasíme také se zvýšením minimální mzdy. Na druhé straně ale vnímáme dopady do soukromého sektoru, na chod ekonomiky. Stejně realisticky je třeba se dívat i na návrhy na snížení daní, protože není dost dobře možné požadovat zvyšování výdajů a přitom snižovat rozpočtové příjmy. Současně je třeba posilovat investice, protože ty zase zajišťují dostatečné příjmy v budoucnosti. Rozpočet nemůže stát jen na spotřebě občanů. Souhlasím s tím, že zásadní rozpočtová rozhodnutí by se měla dobře promýšlet a citlivě zvažovat právě s ohledem na udržitelnost, na vývoj na mezinárodních trzích.

- Debaty o rozpočtu bývají vždy emotivní. Vládní návrhy ostře kritizují poslanci opozice. Vadí vám to?

Kritika opozice – a je jedno, zda pravicové či levicové – k projednávání rozpočtu patří. Jako opoziční strana jsme v minulosti také využívali této možnosti. Politické strany těchto debat využívají k prezentaci svých priorit. Zda a do jaké míry se to promítne do konečného znění rozpočtu, je věc druhá. Racionálně si ale všichni zákonodárci uvědomují, že velké přesuny prostředků jsou jen obtížně proveditelné.

Autor: 
Právo
Zdroj: 
FB ÚV KSČM (vítr)