KOMENTÁŘ: Žluté vesty aneb začátek konce klidné epochy - Matěj Široký

6. 12. 2018

Francií již několik týdnů zmítají protesty žlutých vest. Tyto protesty jsou populistické v tom pravém slova smyslu, protože vycházejí přímo z francouzského lidu. Jejich původ byl spontánní a neorganizovaný, vznikl jednoduše z dlouhodobé frustrace lidu, který je zklamaný ze svých obecně zvolených politiků.

Pomyslnou kapkou, kdy pohár trpělivosti přetekl, bylo zavedení ekologické daně na benzín a hlavně na naftu od Nového roku. Jenomže to není jediný problém. I když předseda vlády vyhlásí odklad této daně na šest měsíců, francouzské problémy se tak jednoduše nevyřeší.

Velmi důležité pro pochopení celé situace okolo žlutých vest je to, že vše začalo v menších městech a vesnicích. Právě venkov a malá města trpí nejvíce vlivem globalizace, která je přes deset let důvodem, proč většina továren a výrobních hal opouští Francii. Náhradou za práci ve výrobním sektoru jsou často podřadná a nestabilní zaměstnání v terciální sféře. Navíc ve Francii se za prací dojíždí na mnohem větší vzdálenosti než v Česku, proto zvýšení cen benzínu vzbudilo obavu u většiny pracujících, kteří musí do práce jezdit autem.

Celý článek zde.

Novinky.cz