Mohlo by mě znepokojit to, co říká pan doktor Baxa. Ale jsem zvyklý pracovat s důkazy a chtěl bych slyšet pochopitelně druhou stranu, řekl na ČT Ondráček

25. 1. 2019

Zdeněk Ondráček byl ve čtvrtek 25. ledna 2019 hostem pořadu Události, komentáře na ČT24. Diskutoval s Miroslavem Kalouskem o ovlivňování soudců a justice, o chování prezidenta M. Zemana k justici, o tvrzení soudce Baxy a obavách z ovlivňování kauz a také o tom, kde jsou hranice toho, co si mohou politici vůči soudcům dovolit.

Na dotaz moderátora Michala Kubala, kde je hranice toho, co si může a co nemůže prezident vůči soudcům dovolit Ondráček odpověděl.

"Taková hranice tady nijak vytyčená není. Není vytyčená ani legislativně. Pokud bychom zakázali prezidentu republiky komunikovat se soudci, tak by to asi nebylo správné. Já jsem měl možnost vyslechnout si pana doktora Baxu a já bych s ním v řadě věcí, které on říkal, nesouhlasil. V některých věcech si i protiřečil a to se mi prostě nelíbí," řekl Ondráček. "Pokud by pan prezident mluvil s panem doktorem Baxou s nějakým úmyslem, tak pan doktor Baxa je přece zkušený právník. Pokud by tam nějaký ůmysl byl, tak by k tomu sepsal určitě nějaký záznam, popřípadě nějakou poznámku a vložil by to do spisu. A na přímou otázku, zda došlo k ohrožení nezávislosti justice, odpověděl ne," pokračoval Ondráček.

"Pokud bych měl věřit tomu, co říká pan doktor Baxa, mohlo by mě to znepokojit. Ale jsem zvyklý pracovat s důkazy a chtěl bych slyšet pochopitelně druhou stranu."

Více v záznamu na ČT24 - https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/219411...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM