Nikdo nezpochybňuje, že výrok Miloslava Roznera byl nevhodný, ale my rozhodujeme jen o tom, zda vydáme, či nevydáme, řekl Grospič na ČRo Plus

8. 3. 2019

Sněmovna možná nevydá poslance Miloslava Roznera (SPD) k trestnímu stíhání kvůli jeho výrokům o bývalém romském táboře v Letech u Písku. Mandátový a imunitní výbor vydání nedoporučil. Předseda tohoto výboru Stanislav Grospič byl k tomu dnes na ČRo Plus v duelu s Miroslavou Němcovou (ODS).

"Hlasoval jsem v souladu s většinou členů výboru, tzn. proti vydání Miloslava Roznera k trestnímu stíhání. Převážily u nás argumenty, že při obdobných vyjádřeních poslanců nebylo trestní stíhání zahájeno. Výbor není orgán, který rozhoduje o trestu a vině. To přísluší orgánům v trestním řízení. Chci ale upozornit, že to neznamená zbavení se trestního stíhání, protože pokud mu skončí mandát, tak bude dál čelit trestnímu stíhání. Nikdo nezpochybňuje, že ten výrok byl nevhodný. Považuji ho za nevhodný i já sám osobně. Myslím si, že takové výroky by neměly zaznívat. Ale v této věci nám nepřísluší takto do tohoto zasahovat. Že máme čistě rozhodovat o tom, oč nás žádají orgány činné v trestním řízení, to znamená, zda vydáme, či nevydáme. Toto usnesení je nad rámec této žádosti a příslušelo by spíš tomu, pokud bychom vedli disciplinární řízení," řekl Grospič.

Video: 
Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČRo plus