Gerloch narazil na lidskou zášť

22. 3. 2019

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip zkritizoval rozhodnutí senátorů nejmenovat Gerlocha ústavním soudcem. Podle něj u senátorů zvítězily nízké pudy.

»Profesor Gerloch zajisté splňuje po odborné stránce vše, co je vyžadováno pro jmenování ústavním soudcem. Přesto se jím, díky lidem, u kterých vítězí nízké pudy, jako je nenávist k prezidentu Zemanovi, který jej navrhl, nestane. Vítězství nenávistných nepoškodí profesora Gerlocha, ale nás všechny, kteří věříme v objektivitu a spravedlnost. Malost a hloupost by měly ustoupit rozumu a touze po věcných řešeních,« řekl Haló novinám Filip.

Gerlochovi senátoři vyčetli, že vystupuje jako advokát prezidenta Zemana, a že byl členem komunistické strany.

Senátory za to zkritizoval i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na svém osobním twitterovém účtu. Napsal mimo jiné, že je smutné, že o podpoře opět nerozhoduje nezpochybnitelná odbornost, ale kádrový profil a ideologická hlediska.

Zeman po neúspěchu Gerlocha nyní bude muset navrhnout Senátu nového kandidáta na ústavního soudce, jichž zůstává jen 14. Nový ústavní soudce má nahradit Jana Musila, který koncem ledna Ústavní soud opustil ze zdravotních důvodů.

Třiašedesátiletý ústavní právník Aleš Gerloch je prorektorem Karlovy univerzity pro akademické kvalifikace, kde také vede katedry teorie práva a ústavního práva. Je rovněž místopředsedou Legislativní rady vlády. V letech 2006 až 2014 byl děkanem Právnické fakulty UK. Loni neúspěšně kandidoval do Senátu jako nezávislý v Praze 12. Tři desítky let působí v advokacii, jako advokát vystupoval i u Ústavního soudu ve zhruba dvou desítkách případů.  

Autor: 
(ste)
Zdroj: 
halonoviny.pdf