Je normální, že když chceme vést dialog, tak někoho musíme urážet? Můžeme přece konfrontovat názory, řekl Ondráček u Jílkové

29. 3. 2019

Před 14 dny původně 64 poslanců navrhlo, aby ten, kdo veřejně hanobí prezidenta, byl potrestán až odnětím svobody na jeden rok. Pokud by se tedy za urážky prezidenta končilo ve vězení nebo by se platily pokuty, byla by společnost slušnější a vychovanější, nebo by byla ohrožena svoboda slova? Zahájila pořad Máte slovo České televize moderátorka Michaela Jílková, u které byl hostem také poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„K návrhu zákona mě vedl stav společnosti, která hrubne,“ řekl jeden z navrhovatelů zákona, Zdeněk Ondráček. „Je normální, že když chceme vést dialog, tak někoho musíme urážet? Můžeme přece konfrontovat názory,“ domnívá se Ondráček. „Máme trestní právo, které už chrání před vulgaritou některé konkrétní osoby,“ dodal také Ondráček. „Pomluva není hanobení. Pomluva je to, že o jiném řeknete ošklivý údaj. Hanobením se rozumí subjektivní, hrubě urážlivý projev zesměšňující projev dané osoby,“ vysvětlil v pořadu Ondráček. 

Více v pořadu na ČT - https://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT