Filip odsoudil pokus o skandalizaci

6. 4. 2019

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip včera ostře odsoudil skandalizační tón článku v deníku Právo a na serveru Novinky.cz, který se snaží čtenáři sugerovat, že Filip postupoval nestandardně vůči Finančnímu úřadu Ústeckého kraje.

Deník Právo zveřejnil korespondenci mezi Filipem a ředitelem finančního úřadu Janem Havlíčkem. Korespondenci Právu předal sám Havlíček. Filip se v dopisech dotazuje na kroky úřadu vůči První chráněné dílně, jež zaměstnává postižené v Ústeckém kraji. Sérii kontrol v dílně Filip ve zveřejněné korespondenci s úřadem označuje za šikanózní a diskriminační. Článek v deníku Právo však vyznívá tak, že Filip na ředitele tlačil z moci své funkce prvního místopředsedy Sněmovny a že šlo o »lobbing« v zájmu některých podnikatelů. To Filip jednoznačně odmítá.

»Mé stanovisko je jednoznačné. Je právem každého poslance, tedy i moje, interpelovat vedoucí správních úřadů, nejen ministry. Své právo jsem uplatnil. Pan ředitel mi odpověděl, s odpovědí jsem byl spokojen, a tak jsem žádné další kroky nečinil, což všichni potvrzují. Pokud někdo chce zpochybnit toto ústavní právo, tak útočí na samu podstatu zastupitelské demokracie,« řekl Haló novinám Filip, který především odsoudil přístup Práva a jeho snahu»dramaticky líčit věci, které se odehrály podle zákona«.

Autor: 
(ste)
Zdroj: 
halonoviny.pdf