Zbytky americké okupace střední Evropy musí zmizet jak z Německa, tak z Itálie, náš cíl je mírová střední Evropa, řekl na mírovém pochodu v Ansbachu Jaromír Kohlíček

23. 4. 2019

Odpovědí na mírové aktivity tisíců obyčejných obyvatel bavorského Ansbachu je ze strany americké armády ještě větší rozšiřování její vojenské základny v blízkém Katterbachu, dvojnásobek těžkých bitevních vrtulníků a umístění nového typu raket Patriot. To zaznělo na velikonočním mírovém pochodu a na manifestaci, které uspořádali tamní aktivisté a na které již pravidelně jezdí několik desítek členů a podporovatelů KSČM ze západních Čech, mj. i kandidát do Evropského parlamentu Jaromí Kohlíček. ParlamentníListy.cz byly u toho.

Obdobné pochody se uskutečnily v celé západní Evropě za přítomnosti desítek tisíc lidí – zástupců levicových a ekologických stran a mírového hnutí.

Protest pravidelně začíná u hlavního vjezdu do americké základny a zúčastňuje se jej jen několik desítek vesměs mladých lidí. Sem pravidelně zajíždí také autobus plný členů KSČM, kteří i letos s sebou přivezli kromě několika hesel také státní vlajky ČR a  rudé prapory s třešničkou. Zdá se, jako by každým rokem přibývala nervozita na straně německé policie, jejíchž příslušníků je při protestu rok od roku více; a především pak ze strany americké vojenské policie, která až hystericky reaguje na fotografování základny ze státní silnice, která kolem ní prochází a kde se rok co rok o Velikonocích protestuje. Kdyby je místní strážci zákona neuklidňovali, už by jistě sbírali fotoaparáty.

Na improvizovaném mítinku hovořil také vedoucí české „delegace“, europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček, který za potlesku přítomných mj. uvedl: „Bránili jsme se proti americké radarové a raketové základně ve středních Čechách, jsme tady, abychom vám  pomohli… Zbytky americké okupace střední Evropy musí zmizet jak z Německa, tak z Itálie, náš cíl je mírová střední Evropa!“ Jeden z hlavních dlouholetých organizátorů, třiatřicetiletý Boris Andre Meyer podtrhl mj. ekologickou zátěž základny pro místní obyvatele a problém hlučných přeletů vrtulníků. Těch už je tu prý hodně přes dvě stovky.

Více na Parlamentní listy - https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Vojska-USA-u-nas-Zpevnovani...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy