Grospič na ČT: Demonstrovat se dá proti čemukoliv. Tady jde ale primárně o demonstraci proti této vládě a Babišovi. Otázka ministryně spravedlnosti je jen zástupný problém

14. 5. 2019

Už třetí pondělí v řadě se na některých místech v Česku konaly demonstrace za nezávislost justice. Ta největší v Praze, kde lidé zaplnili Staroměstské náměstí. Premiér Babiš označil protesty za divadlo a předvolební kampaň. Podle demonstrantů zpochybňuje ministryně Marie Benešová dva roky Babišovo trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. Kritizují také její záměr zeštíhlit justiční soustavu o Vrchní soudy a Vrchní státní zastupitelství. Reforma je ale podle Marie Benešové příliš obsáhlá na to, aby k ní došlo ještě za jejího působení.

"Beru to tak, že paní ministryně vyjádřila nějaké představy, s kterými ona nastupuje do resortu Ministerstva spravedlnosti. Ale není to nové téma, podobně mluvili i před devíti lety předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, ministryně spravedlnosti Paní Kovářová, předseda Nejvyššího soudu pan Baxa. Demonstrovat se dnes dá proti čemukoliv. Je otázka, čeho chtějí ty demonstranti dosáhnout. Já si myslím, že tady jde primárně o to demonstrovat proti této vládě, premiérovi této vládě a otázka ministryně spravedlnosti, při vší úctě, je v tenhle moment zástupný problém," řekl v pondělí v pořadu Události, komentáře Stanislav Grospič.

Více na ČT - https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/219411...

Mediální úsek ÚV KSČM
ČT24