Grospič na Radiožurnálu: Myslím si, že celá věc kolem Marie Benešové hlavně slouží jako zástupný problém pravicové opozici k tomu, aby posilovali svůj tlak vůči prezidentské kanceláři

17. 5. 2019

Prezident Miloš Zeman by se mě ve čtvrtek večer vyjádřit k tomu, jestli zveřejní dokument, ve kterém podle dostupných informací stojí, že si v Česku lze objednat trestní stíhání. Takzvanou oponentní zprávu pro hrad před časem vypracovala současná ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Český rozhlas před několika dny o tuto zprávu požádal prezidentskou kancelář na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Hradní kancelář zatím odmítala dokument ukázat s tím, že by k tomu musela dát souhlas autorka. Marie Benešová nám ale potvrdila, že by proti zveřejnění dokumentu neměla námitek. Pozvání do krátké diskuse na Radiožurnálu přijali místopředseda sněmovního ústavněprávního výboru Stanislav Grospič, místopředseda KSČM, a také člen zmíněného výboru za hnutí STAN Jan Farský.

"Já to vidím tak, že pokud hrad nenamítá nic proti zveřejnění a její autorka s tím souhlasí, tak nechť je zveřejněná. Ale podotýkám, že to je záležitost hradu prezidentské kanceláře. Podotýkám, že jí paní Benešová vypracovala v pozici, kdy ještě nebyla ministryní spravedlnosti, takže celá ta věc, která se takto medializuje mi připadá trošku úsměvná a myslím si, že hlavně slouží jako zástupný problém pravicové opozici Pirátům, TOP 09, Starostům k tomu, aby posilovali svůj tlak v podstatě vůči prezidentské kanceláře," řekl mj. Stanislav Grospič.

"Já tu zprávu neznám a myslím, že ji nezná nikdo, kdo po ní zoufale volá a říká, že to je to zásadního a nejzásadnější v celé vlastně kariéře teď současné paní ministryně spravedlnosti. Já upřímně ten pocit nemám ani neznám ty důvody, proč si ji kdysi nechala hradní kancelář nechat vypracovat. Nevíme ani v jaké intenzitě ta zpráva je, jestli to nebyla čistě nějaká informace vyjádření k ničemu. Čili chápu to tak, že pokud ona ji zpracovává na základě zadání, tak samozřejmě je to na tom, kdo si ji nechal zpracovat, k jakému účelu, aby ji zveřejnil. Ale podotýkám, že ta zpráva je zřejmě staršího data a pokud by se paní Benešová nestala ministryní spravedlnosti, tak by si zřejmě nikdo na takovou zprávu nevzpomněl," řekl.

Více v záznamu na Radiožurnálu - https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/radiozurnal/46/2019-05-16

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Český rozhlas Radiožurnál