Z jednání Klubu krajských zastupitelů KSČM

23. 5. 2019

Dnes, před jednáním Zastupitelstva Jihočeského kraje, jednal Klub krajských zastupitelů KSČM. Jednání řídil krajský zastupitel Petr Braný za přítomnosti předsedkyně Jč KV KSČM Aleny Nohavové. Pozvání na jednání klubu přijala hejtmanka Ivana Stráská a předseda Dozorčí rady Letiště České Budějovice a.s. Antonín Krák.

Na dnešním jednání krajského zastupitelstva se očekává ostrý politický a názorový střet o dalším postupu kolem jihočeského letiště, proto jednání v tomto vysokém obsazení. Paní hejtmanka a předseda dozorčí rady především věcně informovali o současném stavu letiště. Především je nutno říci, že současný vývoj kolem financování investiční akce zneužívá současná opozice, především ODS k politickému boji. Místo hledání řešení dochází k ostrým politickým útokům. Snaží se vytvořit dojem, že doposud vynaložené investice do projektu letiště jsou ztrátové a zbytečně. V případě letiště je to právě tehdejší „vládnoucí“ koalice pod vedením ODS, která celý projekt zahájila a začala jej od roku 2006 investičně a finančně realizovat. To zamlčují!

Zamlčují, že potíže nastaly až když Evropská unie (bez viny kraje) neposkytla původně předjednané finanční prostředky. Do této doby každé vedení kraje normálně a podle plánu do projektu investovalo. Investovalo se tedy za všech „krajských vlád“ od roku 2006, to je za ODS i ČSSD. Nyní ovšem vyvstává otázka, jak dál. Odmítnutí projektu by bylo opravdu vyhození finančních prostředků a tomu je třeba zabránit.

V následné věcné a argumentační diskusi byly projednány alternativy dalšího postupu, které umožní v započatém projektu pokračovat. Klub zastupitelů KSČM posoudil stav, možnosti a rozhodl se, že návrh koalice podpoří a podpoří program jednání o letišti podle návrhu v bodě č. 47.

V dalším byly projednány například otázky kolem nového návrhu zonace Národního parku Šumava, některá rozpočtová opatření a celé řady dalších otázek.

Fotogalerie

Autor: 
Alena Nohavová, jk
Zdroj: 
Vlastní