Ruská strana si uvědomuje, že není možné něco takového přijmout, řekl Stanislav Grospič k vysvětlení ruského velvyslance o kontroverzním návrhu zákona

14. 6. 2019

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek přijal ruského velvyslance v Praze Alexandra Zmejevského. Chtěl po něm vysvětlení kvůli kontroverznímu návrhu ruského zákona, který by uznal účastníky sovětské okupace bývalého Československa z roku 1968 za válečné veterány.

Návrh zákona kritizovali i česká Sněmovna a Senát, ministerstvo zahraničí a zástupci Slovenska. Český prezident návrh označil za drzou provokaci a za urážku České republiky. Velvyslanci důrazně sdělil, že v případě přijetí zákona lze očekávat dlouhodobé výrazně negativní dopady na vzájemné vztahy.

Zmejevskij Zemana na schůzce ale ubezpečil, že z ruské strany platí postoj obsažený v dohodě z roku 1993 a nebude na něm nic měnit. Dohoda odsuzuje okupaci Československa v roce 1968. Toto stanovisko zastává vedení Ruska včetně prezidenta Vladimíra Putina. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov návrh označil za individuální iniciativu jednoho poslance.

Ke schůzce Zemana s ruským velvyslancem se vyjádřil také místopředseda KSČM Stanislav Grospič, který byl společne s Janem Lipavským (Piráti) hostem Českeho rozhlasu.

"Já považuji to vyjádření pana velvyslance za dostatečné. I krok pana prezidenta si myslím odpovídá mezinárodním zvyklostem. Ruská strana si uvědomuje, že není možné něco takového přijmout a musíme to brát tak, že je to iniciativa skupiny poslanců, ktérá není ztotožněna s názory ruské vlády," řekl mj. Grospič.

Více v audiorozhovoru na https://radiozurnal.rozhlas.cz/vecerni-publicistika-s-vladimirem-krocem-...

Mediální úsek ÚV KSČM