Biskupové náš trestní řád podle Vatikánu dodržovat nemusí

20. 6. 2019

Začínám mít pocit, že není daleko doba, kdy se v naší republice budeme řídit třemi vzájemně si v zásadních věcech odporujícími právními řády. Jak to vypadá, po vzoru některých západních států bychom mohli v brzké budoucnosti akceptovat právo šaría včetně brutálních tělesných trestů, kamenování a sňatků s nezletilými. Církevní (kanonické) právo, které nectící náš současný platný právní řád, však již dlouhodobě tolerujeme. Zejména co do excesů církevních osob v přetřásaném tématu zneužívání mladistvých.

Českobudějovické biskupství během ledna odvolalo prakticky ze dne na den kněze Vendelína Zboroně z farnosti ve Velharticích, píše asi k letošnímu nejmedializovanému případu církevní web ChristNet. Server Seznam.cz pak aktuálně zveřejnil svěděctví žen ve videopořadu, kde ženy tvrdí, že je farář před lety sexuálně zneužíval. Ten to ale v telefonickém rozhovoru s autory reportáže odmítl. Vedení českobudějovické diecéze ví o zneužívání téměř deset let. Na podzim roku 2009 se totiž tehdejší biskup diecéze Jiří Paďour setkal s jednou z obětí, jenže až do své smrti v prosinci 2015 nezjednal v případu žádnou nápravu. V polovině téhož roku se úřadu ujal současný biskup Vlastimil Kročil. Toho teď podle všeho stíhá jeho vlastní nečinnost týkající se případu sexuálního zneužívání velhartického kněze. Problémový kněz byl odsunut do jiného církevního zařízení, ale k podání trestního oznámení ze strany církve nedošlo.

„Prošetření podnětů probíhá podle kodexu kanonického práva a otec biskup toto právo pouze dodržuje, protože samotný proces vede Kongregace pro nauku víry v Římě, která může diecézního biskupa pověřit určitými dílčími kroky,“ uvedl k věci mluvčí budějovické dieceze Miroslav Bína pro rozhlas.

Jak asi prošetření případu, a nejen tohoto, dopadne můžeme lehce předvídat. V květnu tohoto roku vydal podle tisku Vatikán novou politickou směrnici. Ta je určena pro katolické biskupy a uvádí se v ní , že není „nezbytnou“ povinností biskupů hlásit obvinění ze zneužití dětí duchovními policii. Tato politická směrnice dávající jasně na srozuměnou, že církev považuje za přijatelné, aby biskupové nad pedofilií ve svých řadách zavírali oči,  Tuto školící směrnici napsal kontroverzní francouzský monsignor a psychoterapeut Tony Anatrella, který slouží jako konzultant Pontifikální rady pro rodinu. Vatikán vydal tyto směrnice – které jsou součástí širšího školícího programu pro nově jmenované biskupy.

Povinnost oznámit přípravu nebo páchání trestného činu nebo skutečnost, že trestný čin byl spáchán, je zakotvena v § 367 a § 368 českého trestního zákoníku. Tato povinnost se týká konkrétních vyjmenovaných trestných činů, ke kterým pedofílie a znásilnění samozřejmě patří. Pokud tak v uvedených případech neučiníte, dopustíte se trestného činu nepřekažení trestného činu nebo neoznámení trestného činu. Jak je z výše uvedeného patrné, katoličtí kněží a biskupové jsou Vatikánem přímo nabádáni, aby nerespektovali náš trestní řád, i když se evidentně dopouštějí trestného činu.

Autor: 
Radek Springer, zastupitel Jihočeského kraje za KSČM
Zdroj: 
Vlastní