Emil Kusturica propaguje českou kulturu, český film a nikdy se netajil tím, že základy jeho práce vznikly v České republice, řekl na ČT Luzar k návrhu srbského režiséra na státní vyznamenání

25. 6. 2019

Čeští poslanci schválili návrhy na státní vyznamenání 28. října. Prezidentovi doporučili 37 jmen, 11 jich oproti návrhům ze sněmovních výborů vypadlo, a to za bouřlivých slov ve Sněmovně. O která jména šlo a proč jsou v posledních letech státní vyznamenání takové politikum? O tom v pondělí 24. června debatovali na České televizi Leo Luzar, místopředseda Poslaneckého klubu KSČM, a Jan Bartošek (KDU-ČSL).

"Nevylučoval bych z ocenění i ty zesnulé, protože jejich život pro tuto republiku něco znamenal a to ocenění právě oceňuje ten jejich život, byť třeba v jejich životě se to nedařilo stihnout, já tady můžu jmenovat třeba Rajko Dolečka, významného českého lékaře, který se dožil krásného věku, ale nestihli jsme ho ocenit, chtěli jsme ho ocenit ještě rok před tím, než zemřel. Já bych chtěl vyzdvihnout hlavně ty lidi, kteří pro tuto republiku něco udělali, něco dokázali a našli podporu v lidech, kteří je navrhnou. Mezi navrženými je i Emil Kusturica. Propaguje českou kulturu, český film, je zakladatel pražské filmové školy, je vynikající režisér a nikdy se netajil tím, že základy jeho práce vznikly v České republice a prosazuje českou kulturu ve světě. Co se týče  návrhu na ocenění generálního tajemníka NATO George Robertsona. Česká společnost má velmi velké výhrady, a já je sdílím, k organizaci jako je NATO. Výhrady vůči tomu, jak se chová a kam posílá vojáky."

Více na https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/219411...

 

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24