Boris Johnson hraje od začátku svého mandátu velmi nebezpečnou hru, je schopen dovést Brity k odchodu bez dohody, řekla na ČT Konečná.

1. 8. 2019

Premiér Boris Johnson byl na návštěvě Severního Irska. Vřelého přijetí se mu moc nedostalo. Naopak zazněla hrozba, že pokud Spojené království odejde z EU bez dohody, mělo by se v Severním Irsku konat referendum o sjednocení s Irskou republikou. Podobné hlasy zaznívají třeba ze Skotska. Jak reálná je představa rozpadu této země? O tom v pořadu Události, komentáře na ČT diskutovali europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná a Tomáš Prouza, bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti.

"Boris Johnson sám rád říká, že jeho symbolem je Winston Churchill a chce se chovat jako on, to znamená, dělá ty velmi rychlá rozhodnutí. On je schopný to dovést až k tomu, že odejdou Britové bez dohody. Pro mě nicméně hraje Boris Johnson od začátku svého mandátu v podstatě velmi nebezpečnou hru, protože všechny jeho vyjádření jsou velmi tvrdá a přichází v době, kdy by se měly ty emoce spíše uklidňovat a snažit se najít řešení, než vyvolávat další a to se mu bohužel nedaří. A koneckonců tomu odpovídá i návštěva v těch daných zemích, ať už to bylo Severní Irsko, ať to bylo Skotsko nebo Wales. Prostě všude, kam přijel, tak v podstatě způsobuje daleko více emocí a daleko více nešvarů, než by si to zasloužilo v rámci toho, že bychom chtěli odejít tak nebo Britové by chtěli odejít tak, abychom se všichni dohodli a bylo to pro obě strany alespoň nějakým způsobem smysluplné," řekla Konečná.

Záznam pořadu na https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/219411...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24