Dali jsme vládě dvě možnosti. Buď schodek o deset miliard snížit, anebo těchto deset miliard dát do námi doporučených oblastí. Vláda si vybrala druhou variantu, řekla Vostrá na Radiožurnálu

29. 8. 2019

Předsedkyně rozpočtového výboru sněmovny Miloslava Vostrá (KSČM), která vedla jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o státním rozpočtu na příští rok, byla ve středu v poledne také hostém Radiožurnálu. 

"Jeden z našich požadavků byl snížit schodek státního rozpočtu ze 40 na 30 miliard kourn. Dosavadní vývoj projednávání ukazuje, že tento požadavek byl zcela legitimní a oprávněný. Ta možnost snížení schodku tam byla. Dali jsme vládě dvě možnosti. Buď schodek o deset miliard snížit, anebo těchto deset miliard dát do námi doporučených oblastí. Vladá šla druhou cestou, zůstala na svém schodku 40 miliard korun a těch 10 miliard přerozdělila na jednotlivá ministerstva a do jednotlivých oblastí, nejdou do mandatorních výdajů, ale do investic a do sociální oblasti. Což jsou priority KSČM- Jde o opětovné navýšení důchodů v průměru o 900 korun, podpora rodin navýšením rodičovského příspěvku na 300 000 korun, podpora učitelů tím, že zvýšíme jejich platy příští rok o 10 procent a další rok o 9 procent. Je tam spousta položek, které jsou hodny podpory.bNa růstu platů ve veřejné sféře jsme se s ministryní financí neshodly. Schillerová požaduje tríprocentní růst platů místo původní dvouprocentního, KSČM ale žádá další dvě procenta navíc," řekla v Radiožurnálu Vostrá.

Více na https://radiozurnal.rozhlas.cz/poledni-publicistika-s-vladimirem-krocem-...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Český rozhlas Radiožurnál