České zdravotnictví vždy patřilo ke světové špičce a nám jde o to, aby péče o pacienty byla zachována, řekl Pawlas v rohovoru na PL TV

27. 9. 2019

Socha maršála Koněva v pražských Dejvicích, zastavení trestního stíhání premiéra Babiše, zrušení uznání Kosova a krize v českém zdravotnictví. To byla témata rozhovoru s poslancem KSČM Danielem Pawlasem ve televizním studiu Parlamentních listů.

"České zdravotnictví vždy patřilo ke světové špičce a nám jde o to, aby péče o pacienty byla zachována. Problémy každý z nás vidí: nedostatek zdravotních sester, nedostatek lékařů, špatné zásobování lékáren. Problémů je hodně a zdravotnictví bychom se měli věnovat daleko hlouběji, než tomu momentálně je

Neustále je rozdmýcháván spor kolem sochy maršála Koněva v Dejvicích. "Je to uměle vytvořený problém. Odstranění sochy maršála Koněva považuji za velice špatný signál do světa, protože se většinou sochy neodstraňují, když jsme kulturní národ. Například Švédsko nebo Finsko, tam stále různé kontroverzní postavy z historie sochy mají. Maršál Koněv navíc není nijak spornou postavou, jeho činy vojevůdce nelze zpochybnit. Maršál Koněv byl geniální vojevůdce a kdo si dal tu práci a přečetl jeho válečnické schopnosti, nemůže zpochybnit jeho zásluhy při osvobozování Evropy. To, že pak ruský ministr kultury označil starostu Prahy 6 za nacistu je samozřejmě přes čáru, ale uvědomme si, kdybychom byli v opačné pozici," řekl Pawlas.

Zajímavým tématem je v poslední době téma Kosovo. Otevřel ho prezident Miloš Zeman nedávno v Srbsku, když řekl srbskému prezidentovi Aleksandaru Vučičovi, že zjistí možnosti, zda by Česká republika mohla zrušit své uznání nezávislosti Kosova, které v roce 2008 odhlasovala tehdejší Topolánkova vláda. 

“Dojde k diskusi premiéra s prezidentem a uvidíme, jak se to přenese do sněmovny a Senátu. Uznání Kosova českou vládou tehdy bylo nešťastné rozhodnutí. Nemůže nikdo obviňovat prezidenta z toho, že mluví proti zájmům naší země. V roce 2008 velice kriticky k uznání Kosova byl jak tehdejší prezident Klaus, nebyl s tím ztotožněn parlament ani veřejné mínění. Vláda si to rozhodnutí udělala na vlastní triko a nezeptala se zúčastněných osob,” řekl Pawlas ve videorozhovoru.

Celý rozhovor na https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Tvrda-rana-komunisty-Pawla...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy