Jiří Dolejš v rozhovoru pro deník Právo: Loterie mají mít nižší zdanění. Hrozbou jsou automaty

17. 10. 2019

Vláda se snaží parlamentem prohlasovat daňový balíček, jímž chce zvýšit daně vedle alkoholu a tabáku i na sázky a loterie, jako je Sportka. Čelí přitom odporu, takže se včera na debatu o balíčku ve Sněmovně ani nedostalo. Proti zdanění loterií se postavil i člen rozpočtového výboru, poslanec KSČM Jiří Dolejš.

- S Romanem Onderkou (ČSSD) jste podali pozměňovací návrh, aby se daň u loterií ponechala na současné úrovni a vzrostla by naopak daň pro hrací automaty…

U daně z hazardu je pozměňovacích návrhů celá řada. Myslím, že jeden z pochopitelných je návrh, který už prošel, a to je zvýšení hranice, kdy nejsou výhry daněny. Dostali jsme se ze 100 tisíc korun na úroveň jednoho milionu. Druhým prvkem jsou sazby na jednotlivé obory herního průmyslu, kde jsme vycházeli z toho, že pokud chceme navýšit daně, mělo by navýšení respektovat společenskou nebezpečnost jednotlivých her a mělo by se odstupňovat. Méně společensky nebezpečné hry, jako je sázení a loterie, by měly mít nižší zdanění a ty nejnebezpečnější by měly mít nejvyšší zdanění. To je hledisko adiktologů, kteří byli velmi kritičtí k tomu, že vládní návrh nesplňoval adiktologické hledisko. Proto jsme také navrhli zvýšit daň u technických zařízení (hrací automaty) na 38 procent. Je zcela v souladu s jejich názorem. Odpovídá to vývoji struktury herního průmyslu v Evropské unii a má to i tu výhodu, že omezením společensky nejnebezpečnějšího oboru by do toho mělo méně lidí spadnout, a ušetří to tak náklady na jejich následnou léčbu.

- Ministerstvo financí se tomu brání…

Ministerstvo se tomu brání z prostého důvodu. Tvrdí, že výnos bude jiný, než když zdaní ty nejméně společensky nebezpečné oblasti.

Celý rozhovor si můžete stázhnout ve fotogalerii.

Fotogalerie

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Právo