Daňový balíček, který zvyšuje zdanění alkoholu nebo tabáku, je reálné schválit tak, aby začal platit od prvního ledna, řekl Jiří Dolejš u Moravce

20. 10. 2019

Je reálné, aby vládní balíček, který zahrnuje řadu daňových změn, s nimiž počítá i návrh státního rozpočtu na příští rok, byl účinný k 1. lednu 2020. V Otázkách Václava Moravce v ČT to uvedl stínový ministr financí KSČM, člen sněmovního rozpočtového výboru Jiří Dolejš.

»Vládní daňový balíček je příležitost vyřešit některé věci, které jsou na stole delší dobu. Balíček je navíc zakalkulován do návrhu rozpočtu. Nemyslím si, že je něco revolučního, ani že nás spasí, ale je to pragmatický krok vlády, která si do bilance nakalkulovala určité peníze a dodává je tam způsobem, který je projednatelný. Nevidím důvod, proč by se to nestihlo,« prohlásil Dolejš. Právě proto, že daňový výnos balíčku, který je odhadován na zhruba 20 miliard korun, je zakalkulován do návrhu státního rozpočtu, je nutné, aby se jeho schválení do konce roku stihlo.

Původně měli poslanci schvalovat daňové změny, které zahrnují zejména zvýšení spotřební daně z lihu a tabákových výrobků, minulý pátek, kvůli obstrukčnímu chování části pravicové opozice se k tomu vůbec nedostali. Na třetí čtení předlohy jim zbyla necelá hodina, což samozřejmě nestačilo. Jednání o daňovém balíčku tak bude pokračovat tento pátek na mimořádné schůzi, kterou z podnětu skupiny poslanců ANO, ČSSD a KSČM svolal místopředseda dolní komory Vojtěch Filip (KSČM). Je pravděpodobné, že pravicová opozice bude v obstrukčním chování pokračovat. »V pátek se ukáže, jestli chtějí zástupci jednotlivých frakcí jenom připomenout své pozice, anebo chtějí pokračovat v obstrukční taktice,« uvedl Dolejš.

Více v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT