Potřeba člověka je se najíst. Jestli někdo upřednostní něco jiného, je opravdu jeho volba, řekla Vostrá k plánovanému zvýšení daně z alkoholu a tabáku.

26. 10. 2019

Vláda v pátek neprosadila vyšší daně z tabáku či alkoholu a nedovolila ani to, aby se zvýšil rodičovský příspěvěk. Stihne se vše schválit tak, aby se mohl schválit i rozpočet? V interview ČT24 o tom diskutovala předsedkyně rozpočtového výboru sněmovny Miloslava Vostrá.

"Za rozpočet je odpovědná vláda, konkrétně paní ministryně financí, která vyjednává podporu státnímu rozpočtu. Není dobře, že státní rozpočet je postaven na legislativě, která ještě neprošla Poslaneckou sněmovnou. Je velký tlak z naší strany, že je potřeba jednat i s pravicovou opozicí. Z něčeho musí slevit opoziční strany, z něčeho by mělo slevit i ministerstvo financí, řekla mj. Vostrá.

Vláda například počítá se zdaněním rezerv pojišťoven. "Nepovažuji takový krok za trest za zodpovědné spoření na horší časy. Pojišťovny věděly už nějakou dobu, že se toto chystá a mohly se na to připravit. Vědí, že to budou muset udělat, nyní hrají o čas,“ řekla.

Vláda také chce navýšit daň z tabáku a tvrdého alkoholu. Například daň na pivo ale v minulosti snížila. Nižší DPH u piva bylo v podstatě takovou úlitbou za zavedení EET, která měla ulevit českému pohostinství. My tomu teď pracovně ve sněmovně říkáme "daň z neřesti" Potřeba člověka je se najíst. Jestli někdo upřednostní něco jiného, je opravdu jeho volba."

Záznam pořadu na stránkách ČT24 - Interview ČT24 

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24/Interview