Miloslava Vostrá: Neplatí, že pokud nebude balíček, nebude rozpočet

31. 10. 2019

Ministerstvo financí a hnutí ANO by se měly dohodnout s opozicí na kompromisu ohledně daňového balíčku a tím ukončit obstrukce ve Sněmovně. Je to důležité proto, že návrh státního rozpočtu už s příjmy ze zvýšených daní počítá.

Lámat chleba se může podle předsedkyně rozpočtového výboru Miloslavy Vostré (KSČM) možná už v pátek, kdy je na program zařazena další mimořádná schůze k rodičovskému příspěvku – tam je víceméně shoda stran na jeho zvýšení, takže by nemusela trvat dlouho. Poté by mělo pokračovat jednání o daňovém balíčku.

Pokud by se projednávání přesunulo do dalšího týdne, tam už by mohlo reálně hrozit, že daňový nebo také sazbový balíček, jak ho mnozí nazývají, se nestihne legislativně projednat tak, aby jeho ustanovení mohla platit od 1. ledna 2020. »Očekávám, že pokud je to tak velká priorita koalice, tak vláda, potažmo vedení Sněmovny, zapřemýšlí o tom, jaký postup zvolit, aby poslanci tento zákon stihli projednat včas. Státní rozpočet samozřejmě s nějakými čísly počítá, nicméně jsem přesvědčena o tom, že tak, jak je postaven a hlavní čísla už Sněmovna odsouhlasila – počítá se schodkem 40 mld. Kč, by byl ke schválení. Uvidíme, jaké v něm budou nakonec odsouhlaseny přesuny v rámci kapitol či jaká bude změna jeho struktury. Rozhodně to však nevidím tak, že pokud nebude sazbový balíček, nebude rozpočet,« dodala Vostrá.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM