Pokud chceme někoho poučovat o tom, jak se má dělat demokracie, a jaké u nich mají být vlády, tak si máme udělat pořádek doma, řekla Konečná na ČT

8. 11. 2019

Česko - čínské vztahy, návštěva Číny Radkem Vondráčkem (ANO) a Radimem Fialou (SPD), plánovaná cesta předsedy Senátu ČR Jaroslava Kubery na Taiwan, ale také o tom, že místopředseda Senátu ČR Milan Štěch popřel podpis podpory jedné Číny. O tom ve čtvrtek v pořadu Události, komentáře mluvila europoslankyně Kateřina Konečná a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

"Já, stejně jako pan ministr Petříček, stejně jako Česká republika, stejně jako celá Evropská unie ctím politiku jedné Číny. A domnívám se, že pokud chceme někoho poučovat o tom, jak se má dělat demokracie, a jaké u nich mají být vlády, tak si máme udělat pořádek doma. A omlouvám se, nemyslím si, že bychom v Evropské unii ten pořádek měli," řekla v úvodu Konečná.

Nemyslí si, že by bylo potřeba, aby evropští politici v Číně hovořili o Hongkongu a násilnostech, které provázejí tamní protesty. Přirovnala je k separatistickým demonstracím v Katalánsku. „Měla by to být věc, kterou by si oni měli řešit sami. Je to věc, kterou můžeme sledovat, ale já daleko silněji a intenzivněji vnímám to, co se děje tisíc kilometrů od nás,“ řekla.

"S Čínou by se mělo jednat opatrně a podle jejích pravidel. My žijeme v mentalitě EU, možná středoevropského prostoru. Číňané žijí v mentalitě: dejte nám projekty, my zvážíme, zda je to ekonomicky zajímavé, a poté je podpoříme. Tak se dělá v Číně obchod."

Před Kuberovou cestou varovala jako před riskantním krokem. „Pan předseda by si měl uvědomit, že z pozice předsedy Senátu, druhého nejvyššího ústavního činitele v této zemi, nereprezentuje sám sebe, ale reprezentuje Českou republiku. Pokud tam jede s tím, že se bude snažit ještě vylepšit vztahy mezi Tchaj-wanem a Čínou, tak proti tomu nic nemám. Ale pokud tam jede s čímkoliv jiným, tak mi přijde že nejenom že nebude respektovat politiku jedné Číny, kterou Česká republika a Evropská unie zastává, ale může to způsobit poměrně silné komplikace ve vztazích k Číně. A především ve vztazích těch ekonomických. Čína je nejsilnější ekonomikou, nebo druhou nejsilnější ekonomikou světa. A jestliže tam jezdí Macron, Hollande, Putin, a schází se s ním pan prezident Trump, tak se máme chovat tak, aby to samozřejmě bylo vyrovnané, ale z druhé strany, abychom si nehráli na samaritány. Protože to se nám může setsakramentsky nevyplatit. Minimálně našim firmám."

Více v záznamu na stránkách České televize - Události, komentáře.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT