Aulická: Oblast exekucí je jednou z patnácti opatření boje s chudobou. V problémech jsou nejen lidé na sociálních dávkách, ale i běžní občané, lidé s nízkou úrovní vzdělání, ale také středoškoláci a vysokoškoláci

8. 11. 2019

Dlužníci, kteří čelí několika exekucím, by mohli mít do budoucna jednoho exekutora. Věřitelé by hradili zálohu na náklady vymáhání dluhu. Předpokládá to vládní novela, kterou v úvodním kole podpořila Sněmovna. Šanci dostal také poslanecký návrh na zavedení místní příslušnosti exekutorů. Rovněž tato předloha předpokládá slučování exekucí.

Stínová ministryně práce KSČM, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Hana Aulická Jírovcová připomněla, že oblast exekucí je jednou z patnácti opatření boje s chudobou. Uvedla, že v problémech jsou nejen lidé na sociálních dávkách, ale i běžní občané, lidé s nízkou úrovní vzdělání, ale také středoškoláci a vysokoškoláci. Vláda by si podle ní měla uvědomit, že je nejvyšší čas s touto problematikou něco dělat, všechny sliby zatím podle poslankyně vyšly naprázdno. »Za KSČM chci říct, že pro nás by bylo nejlepší, kdyby se exekutoři stali státními zaměstnanci, ale zatím žádná vláda k tomuto kroku neměla odvahu přistoupit,« prohlásila Aulická.

Člen hospodářského výboru Leo Luzar (KSČM) připomněl, že nyní se řeší důsledky, je ale potřeba se bavit o zodpovědnosti těch, co stáli »na počátku bagatelních dluhů, které následně přerostly na x-násobek«. To byly podle něj obce, které rozprodaly dluhy exekutorům. »Přikláním se k tomu, aby v návrhu bylo taky řešeno to, že všichni ti, kteří spadají pod státní správu, popřípadě samosprávu, budou povinni vymáhat své pohledávky sami,« uvedl Luzar.

Stát podle něj také zanedbal regulaci, když umožnil existenci firem, které lidem půjčovaly na lichvářský úrok. »To byl taky důvod, proč lidé do exekucí spadli a proč se potom byli nuceni bránit třeba dalšími půjčkami,« uvedl. Hodit všechnu vinu pouze na lidi, kteří se dostali do problémů, považuje za »silně pokrytecké«.

Luzar by také přivítal, aby ten, kdo půjčil jako první, byl stoprocentně kryt, všichni další by už ale měli být kráceni na svých právech. »To by bylo řešení, které by postihlo ne ty chudáky, ale ty v těch bílých límečcích, kteří jim půjčují a tyjí z tohoto byznysu,« prohlásil.

Více na stránkách halonoviny.cz

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny