Uspěly jen poslankyně KSČM - Miloslava Vostrá a Hana Aulická Jírovcová!

21. 11. 2019

S pozměňovacími návrhy uspěly u sněmovních rozpočtářů pouze poslankyně KSČM Miloslava Vostrá a Hana Aulická Jírovcová. Rozpočtový výbor podpořil jejich návrhy přesunů peněz v návrhu státního rozpočtu na příští rok celkem za 1,28 miliardy korun. Alena Schillerová s nimi souhlasila.

"Prošly návrhy na navýšení peněz pro sociální služby. To je velmi důležité. A pochopitelně nějaké ty peníze na opravy a výstavbu bydlení v obcích a opravu základních škol v obcích," řekl na Primě Jiří Dolejš.

Vostrá prosadila 600 milionů korun na investice do škol a bytů v menších obcích na vrub podpory výzkumu a inovací v kapitole ministerstva průmyslu a obchodu. Díky iniciativě Vostré zřejmě Československý ústav zahraniční získá od státu na své aktivity jeden milion korun, který například usnadní krajanským spolkům výuku českého jazyka v cizině. Výbor podpořil i další návrh své předsedkyně na posílení částek na platy zaměstnanců v některých tzv. chráněných rozpočtových kapitolách zhruba o 78 milionů korun - jde o vládou avizované navýšení o 1500 Kč měsíčně, které se týká prezidentské kanceláře, obou komor parlamentu, kanceláře ombudsmanky, Ústavního soudu a Úřadu Národní rozpočtové rady.

Na návrh Aulické výbor doporučil přesunout 600 milionů na sociální služby, a to z jiných položek v kapitole ministerstva práce a sociálních věcí. »Jsem moc ráda, že tento návrh prošel. Bereme to jako nejmenší pomoc, která sociálním službám může formou pozměňovacího návrhu přijít. Věřím, že při závěrečném čtení tento návrh většina komory podpoří. Sociální služby tak budou mít zhruba 18,5 mld. Kč. Víme, že to není úplně dostačující,« řekla Aulická, která prosadila více peněz na sociální služby v krajích i v minulých letech. »Děláme, co můžeme, aby nějaké adekvátní finance byly. Zároveň nedostatek peněz se opravdu do budoucna musí řešit i změnou financování,« zdůraznila.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM