Alexander Černý: My jsme se nestavěli proti nákupu vrtulníků. Máme jen pochybnosti o tom, když se nakupují vrtulníky bez standardního výběrového řízení. Nepůsobí to příliš transparentně

21. 11. 2019

Ministerstvo obrany v listopadu definitivně schválilo nákup 12 vrtulníků ze Spojených států, smlouvu chce uzavřít do konce roku. ČR nakoupí osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper. Všechny stroje by měla česká armáda dostat v roce 2023. KSČM byla od začátku proti tomuto nákupu.

"My jsme se nestavěli proti nákupu vrtulníků. My máme pochybnosti o tom, když se nakupují vrtulníky bez standardního výběrového řízení. To, co se děje teď, na mě nepůsobí příliš průhledně a transparentně. Mám obavu, aby se nestalo něco, co jsme už zažili, aby pan ministr Metnar, až to podepíše, se se zlou nepotázal a nedopadl jako jeho předchudkyně Parkanová. Byl bych raději, kdyby proběhlo normální výběrové řízení, protože jde o hodně peněz a vrtulníky jsou čím dál dražší. 14,5 miliardy je strašná suma. Budeme chtít jednat s panem premiérem a panem ministrem a budeme chtít vědět, co je vedlo k tomuto rozhodnutí. Zatím to má pro mě takovou podivnou pachuť," řekl v České televizi poslanec KSČM Alexander Černý.

Více v záznamu na FB KSČM.

 

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM