Luzar: Za jednu ze základních problémových věcí považuji v dnešní době polarizaci společnosti a umělé vyvyšování jednoho nad druhým

29. 11. 2019

Místopředseda Poslaneckého klubu KSČM byl ve čtvrtek hostem speciálního pořadu Duel Jaromíra Soukupa v TV Barandov. Druhým hostem byl Patrik Nacher, poslanec ANO a předseda parlamentního podvýboru pro ochranu spotřebitele.

"Za jednu ze základních problémových věcí považuji v dnešní době polarizaci společnosti a umělé vyvyšování jednoho nad druhým. Já se vždycky snažím i v té politice vystupovat slušně, snažím se k lidem přistupovat slušně a ta polarizace té společnosti je živena. Začalo to přímou volbou prezidenta, společnost se rozdělila. Ta polarizace není jenom u nás, překračuje naše hranice, společnost ve světě se výrazně polarizuje, vnímáme nepřátelství a hovory o Maďarsku, o Polsku a jaké tam jsou ty vlády špatné a jak zase naopak, jak je ten Zeman špatný. To jsou věci, které mně osobně velice vadí. Jsem těžkým odpůrcem takové politiky a už vůbec nenávidím to, co se dneska přebírá, a to je politika Twitteru. Americký prezident tady zavedl nešťastnou politiku v mezinárodním měřítku, že ona píše něco ve dvou větách a vlastně na základě toho se vytváří politika, a to je absolutní tragédie mezinárodní politiky a může mít dalekosáhlé důsledky, jak z hlediska bezpečnosti, tak hospodářství. Teď momentálně žijeme obchodním sporem Čína - Spojené státy americké. To jsou věci, které dalece zasahují a překračují meze těchto dvou zemí nebo nějaké korektnosti, ale zasahují opravdu život jednotlivých lidí, třeba i u nás a v Evropě," řekl mj. Luzar.

Jednou z otázek v duelu bylo také vydání zprávy BIS, kde se hovoří také o tom, že je tady nebezpečí ruské a čínského vlivu, že tady jejich rozvědky vyvíjejí svoji činnost. "Myslím si, že občané nejsou naivní a ví, že tajné služby, proto jsou tajné, dělají nějaké tajné úkony a působí na území cizích států, aby získávaly informace vojenského, nebo obchodního charakteru. Co se týče Bezpečnosti informační služby, když už takovéto zprávy vydává, tak by měla být konkrétní."

Luzar odpovídal také na otázku týkající se počínání současného premiéra Andreje Babiše. "Za velké minus považuji sliby Andreje Babiše. Chtěli jsme např. slyšet konkrétní řešení, třeba resktrukturalizaci Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje. Dlouholetý projekt tady je, ale reálné výsledky tady prostě momentálně postrádáme."

Celý pořadu můžete vidět na TV Barrandov.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Barrandov TV