Konečná: Pokud chce budovat druhý nejvyšší ústavní činitel této země nějaké obchodní vztahy s Čínou, včetně Tchaj-wanu, Hongkongu a všech jejích součástí, měl by především odletět do Pekingu a ne na Tchaj-wan

2. 12. 2019

Prezident Zeman zkritizoval plánovanou cestu předsedy senátu Jaroslava Kubery na Tchaj-wan. TV Barrandov řekl, že pokud Kubera na Tchaj-Wan pojede jedná proti ekonomickým zájmům České republiky a skončí tím jejich relativně přátelské vztahy. Prezident se obává, že by mohla Čína zavést odvetná opatření. K tomu se v ČRo Plus vyjádřila europoslankyně Kateřina Konečná.

"Jaroslav Kubera je druhý nejvyšší ústavní činitel České republiky a Česká republika uznává politiku jedné Číny. Já se především ptám, komu má vůbec to, že o tom vůbec mluvíme sloužit a komu to má prospět. Já si myslím, že pan předseda senátu se prostě nemůže chovat tak, jak se může chovat jako soukromá osoba a podle mého názoru zvlášť ve chvíli, kdy nadále uznáváme politiku jedné Číny, by mě docela zajímala ta konzultace mezi Černínským palácem a senátem, protože jsem přesvědčená o tom a doufám, že to tak opravdu je, že z Černínského paláce nemohlo přijít žádné potvrzení toho, že má pan předseda senátu vyjednat Tchaj-Wan, protože by to bylo porušení toho, co Česká republika dlouhodobě hlásá a nejen Česká republika. Tchaj-wan neuznává téměř nikdo, kromě pár nějakých ostatních států. Druhý nejvyšší ústavní činitel této země, pokud chce dělat nějaké obchody s Čínou, včetně Tchaj-Wanu, Hongkongu a všech jejich součástí, tak by měl především odletět do Pekingu a ne na Tchaj-Wan a prezentovat jako jakousi truc akci, že si tam vlastně, chce jet," řekla Konečná.

"Ono to ale není jenom o nějakých obchodních vztazích. Pan Kubera je druhý nejvyšší ústavní činitel této země. A ve chvíli, kdy pan Kubera odjede na Tchaj-Wan bez toho, že to bude zkonzultováno, tak to také může znamenat to, že Tchaj-Wan sice bude pro nás třetí největší partner, ale naši podnikatelé tam ztratí zakázky, ztratí tam tu sílu investovat, a to co proinvestovaly už například nebude nikdy vráceno, protože tak se ty velké státy chovají. Nejde jenom o Čínu, jde i o Rusko a Spojené státy."

 

Více na stránkách pořadu - Český rozhlas Radiožurnál

https://radiozurnal.rozhlas.cz/poledni-publicistika-s-verou-stechrovou-8116863

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM