Komunisté Táborska jednali na okresní konferenci

2. 12. 2019

Ve čtvrtek 28. listopadu 2019 od 15:00 hodin se konala v KC Univerzita v Táboře, v pořadí již 16. okresní konference KSČM, za účasti 22 delegátů a 22 hostů. Z vyšších stranických orgánů se jednání zúčastnili: předsedkyně JčKV KSČM Alena Nohavová, člen ÚROK Vladimír Chaloupka, člen VV ÚV KSČM Petr Braný a členka komise mládeže JčKV KSČM Pavla Švepeš-Šlahúnková.

Jednání konference zahájil Milan Šmíd, pověřený řízením okresní stranické organizace do doby konání okresní konference. Přivítal delegáty a hosty konference a funkcionáře vyšších stranických orgánů. Informoval, že VV OV KSČM velmi zodpovědně a aktivně přistoupil ke komplexní přípravě konference, včetně kádrového zajištění a poděkoval všem funkcionářům, kteří se na této činnosti podíleli.   

Po zvolení pracovních orgánů, zprávě mandátové a volební komise a schválení programu jednání konference, přednesl místopředseda OV KSČM Antonín Liška zprávu o činnosti OV KSČM a VV OV KSČM za období od 15. okresní konference.

Rozebral současný stav členské základny, a poukázal na problém, že se nedaří doplňovat klesající počet členů novými členy z řad mladé generace. Zdůraznil nutnost vytrvale s plnou zodpovědností, zejména na stupni základních organizací, získávat mladé lidi pro naši politiku, zapojovat i naše rodinné příslušníky. Soustavně pracovat se sympatizanty a pravidelně hodnotit dosažené výsledky.

Konstatoval, že okresní i výkonný výbor pracoval plánovitě a soustřeďoval se na hlavní úkoly v daném období. Nové vedení se však musí více věnovat základním organizacím a práci zvolených zastupitelů. K předávání zkušeností ZO obnovit pravidelné vydávání Zpravodaje OV KSČM.

Dobře se dařilo zajišťovat akce na veřejnosti, jako jsou oslavy 1. máje, MDŽ, setkání k připomenutí upálení M. J. Husa, Dětský den na SNL a pietní akty na počest našich osvoboditelů. Bude třeba posílit spolupráci s vlasteneckými levicovými spolky.

Do webových stránek OV zařazovat více aktuálních informací o činnosti našich zastupitelů v jednotlivých obcích i kraji. 

Náročným úkolem příštího roku budou krajské volby, v dalším roce parlamentní volby. V minulém období jsme zaznamenali úbytek hlasů. Musíme občany přesvědčit, že stojí za to podpořit náš program a přivést je k volbám. Proto rozhodujícím kritériem hodnocení naší práce budou výsledky voleb.  

Závěrem místopředseda OV poděkoval za práci funkcionářskému aktivu i ostatním členům KSČM a za příkladnou spolupráci poděkoval rovněž Levicovému klubu žen.

O činnosti ORK podala konferenci zprávu její předsedkyně Jana Nestarcová, o činnosti ORoK informoval její předseda Josef Kubů.

Zprávu o hospodaření OV přednesl místopředseda OV Antonín Liška

Jménem LKŽ pozdravila delegáty konference Naďa Kořínková. Poděkovala za spolupráci a podporu starému vedení OV a vyslovila přesvědčení další plodné spolupráce i v dalším období.

V průběhu diskuse vystoupili:

Předsedkyně JčKV KSČM Alena Nohavová. Poděkovala členům strany za aktivní práci a popřála novému vedení OV dostatek sil při plnění úkolů a vyjádřila přesvědčení úzké spolupráce s JčKV. Důležité budou volby do KZ, musíme usilovat o to, aby se nám voliči vrátili. 

Člen VV ÚV KSČM Petr Braný mimo jiné zdůraznil, že se musíme učit ze zkušeností ZO, které dosahují dobrých výsledků ve volbách, jako např. v Opařanech nebo v Bechyni.

Členka Komise mládeže Jč KV KSČM Pavla Švepeš-Šlahúnková nabídla OV pomoc při práci s mládeží.

Delegátka ze ZO Veselí n/L Hana Sedloňová informovala, že obnovili činnost ZO v počtu 12 členů a začali vybírat členské příspěvky. Požádala OV o pomoc v řízení práce ZO.

Delegátka ze ZO Soběslav Růžena Domová informovala, že se ZO vrátila do táborské okresní stranické organizace. Kritizovala práci bývalého předsedy OV Ladislava Šedivého a jeho nedobré vztahy k ZO Soběslav.    

Delegát 1. ZO Tábor Stanislav Vodsloň kritizoval řídící činnost bývalého předsedy OV Ladislava Šedivého a zdůraznil, že především VV musí důsledně respektovat stanovy strany, zejména práva členů, např. kritizovat kteréhokoli člena strany. Dále, mj. doporučil, nebát se zapojit mladé členy do funkcí, to je cesta k tomu, aby získali zkušenosti pod vedením starších funkcionářů.

V diskusi vystoupilo celkem 11 delegátů a hostů.

Po ukončení diskuse konference zvolila:

  • předsedou OV KSČM Vojtěcha Vaveru
  • místopředsedy OV KSČM Růženu Novotnou a Antonína Lišku
  • členem ÚV KSČM Václava Eberta
  • předsedkyní ORK Janu Nestarcovou
  • předsedou ORoK Josefa Kubů
  • členy JčKV KSČM: Vojtěcha Vaveru, Radka Springra, Hanu Filipovou
  • VV OV KSČM ve složení: Vojtěch Vavera, Václav Ebert, Radek Springer, Růžena Novotná, Milan Šmíd, Jiřina Boháčová, Antonín Liška, Dagmar Šalátová
  • delegáty na krajskou konferenci byli zvoleni: Vojtěch Vavera, Radek Springer, Růžena Domová, Václav Ebert, MUDr. Táňa Jirousová, Jiřina Boháčová
  • delegáty XI. sjezdu byli zvoleni: Vojtěch Vavera, Václav Ebert, Hana Filipová 

Konference potvrdila členy OV KSČM zvolené základními organizacemi na výročních ČS

Do vyšších stranických funkcí konference navrhla:

  • na předsedu ÚV KSČM Vojtěcha Filipa
  • na předsedkyni JčKV KSČM Alenu Nohavovou.

Po skončení voleb konference přijala usnesení pro práci okresní stranické organizace na další období.

■ ■ ■

Jednání konference uzavřel nově zvolený předseda OV KSČM Vojtěch Vavera. Poděkoval delegátům za důvěru a slíbil, že ji nezklame. Bývalému VV poděkoval za vzornou přípravu konference, delegátům za jejich aktivitu a ocenil pracovní ráz konference.  Zdůraznil, že ve volebním roce 2020 čeká členy a sympatizanty okresní stranické organizace mnoho práce a bude nutné spolupracovat i s dalšími levicovými subjekty.  Všem přítomným pak popřál krásné Vánoce, dobré zdraví, pohodu a pracovní úspěchy v roce 2020.

Fotogalerie

Autor: 
(mš), foto D. Pekař
Zdroj: 
vlastní