Dolejš: Návrh rozpočtu podpoříme. Především proto, že naplňuje jak priority vládní, tak z tolerančního patentu uzavřeného s KSČM

4. 12. 2019

Sněmovna dnes bude rozhodovat o státním rozpočtu na příští rok, který připravila menšinová vláda ANO a ČSSD. Pravicová opozice nemá na prosazení svých pozměňovacích návrhů dostatek hlasů. Rozpočet, který počítá se čtyřicetimiliardovým schodkem, svými hlasy podpoříme. Právu to potvrdil poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Podpoří KSČM vládní návrh státního rozpočtu?

Ano. KSČM se rozhodla návrh rozpočtu menšinové vlády ANO a ČSSD na příští rok podpořit. Především proto, že naplňuje jak priority vládní, tak z tolerančního patentu uzavřeného s KSČM. Jde především o růst platů a důchodů, ožily i veřejné investice. Návrh lze z provozního hlediska označit za věcný a nevybočující z fiskálních pravidel. Strategické věci neřeší, ale splňuje i určitou opatrnost s ohledem na zpomalení ekonomiky a vnější rizika.

Máte nějaké pozměňovací návrhy? Pokud ano, máte pro ně s ANO a ČSSD dojednanou podporu?

Rozpočtovým výborem už prošly naše návrhy na sociální služby, peníze pro malé obce na školy a bydlení. Dále je tu náš požadavek na výkup vodáren a kanalizací zpět do veřejných rukou.

Pozměňovací návrh Pavla Kováčika počítá s přesunem 300 milionů korun v kapitole ministerstva zemědělství z podpor opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích a z podpor prevence před povodněmi na nákup vlastnických práv ke kanalizacím a vodovodům. Cílem je vytváření rezerv na to, aby stát obcím s tímto výkupem pomáhal. Je to součást tolerančního patentu.

Drobnější částky pak požadujeme pro vědu a výzkum, pokračování digitalizace archivu nebo na podporu výcviku a ochrany Policie ČR. Tyto naše návrhy jsme aktivně předjednali na úrovni ministerstva financí i vládních stran a myslíme si, že jsou věcné a nepřemrštěné. Tudíž i s ohledem na naši tolerující roli v celém procesu by měly mít naději na přijetí.

Celý rozhovor najdete na serveru Novinky.cz.

Mediální úsek ÚV KSČM