KSČM bude kvůli znovuotevření kauzy Čapí hnízdo ostražitá, řekl v ČT Grospič

5. 12. 2019

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a Jany Mayerové ze společnosti Farma Čapí hnízdo.

Jejich stíhání v případu údajného dotačního podvodu tedy pokračuje a vyšetřování se vrací do Prahy k dozorovému státnímu zástupci. Stíhání Babišových rodinných příslušníků naopak definitivně končí.

Místopředseda ÚV KSČM a předseda mandátového a imunitního výboru Sněmovny Stanislav Grospič uvedl, že KSČM ctí presumpci neviny. »Má to dvě roviny, jedna je právní, kde musíme respektovat presumpci neviny, druhá je politická, ale ta nepřísluší řešit ostatním, to je na jeho osobním rozhodnutí a rozhodnutí jeho strany,« uvedl Grospič s tím, že KSČM bude kvůli znovuotevření této věci ostražitá. »Bude záležet na tom, jaký bude výsledek přípravného řízení a zda by nakonec padla třeba i obžaloba,« konstatoval Grospič a dodal, že presumpce neviny platí, dokud nedojde k vynesení pravomocného rozsudku. KSČM pak jde nyní podle něj především o to, zda je naplňován její program.

Záznam rozhovoru se Stanislavem Grospičem na FB KSČM.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM