Je to takový almanach či telefonní seznam možných projektů. Zatím jde jen o podklad, ze kterého si mohou vizionáři vyzobávat své zájmy, řekl Dolejš k národnímu investičnímu plánu Babiše

17. 12. 2019

Premiér Andrej Babiš představil národní investiční plán pro příštích 30 let s názvem „Země budoucnosti pro 11 milionů lidí“. V tištěné verzi má 257 stran, obsahuje přes 20 tisíc investičních projektů v celkové výši asi osm bilionů korun. Největšími prioritami mají být doprava, zdravotnictví, energetika, klima a kyberbezpečnost. Plán podle premiéra neřeší zajištění financí, je to databáze investic. Ty pak budou zohledněné v budoucích státních i samosprávních rozpočtech.

"Sice to, o čem premiér opakovaně hovořil, je už na papíře, jde však o to, že to zatím jen málokdo viděl. Je to tedy takový almanach či telefonní seznam možných investičních projektů, což ještě není plán. Aby to byl plán, je třeba k seznamům říci, co, jak a v jakých termínech se realizuje, financuje, jak se na tom bude podílet veřejný a soukromý sektor. Musí být za tím být zkrátka víc. Zatím jde asi jen o podklad, ze kterého si mohou vizionáři vyzobávat nějaké své zájmy, ale rozhodně to není konkrétní nástroj, který by v dohledné době obnovil investiční boom v ČR," řekl v České televizi Jiří Dolejš.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Česká televize