Petr Šimůnek v Českém rozhlase: Maršál Koněv přinesl svobodu našemu národu a Praze. Vlasovci vraždili při celé cestě z Ruska až po Prahu

17. 12. 2019

Socha maršála Koněva v Praze v Dejvicích by měla být kulturní památkou, řekl místopředseda KSČM Petra Šimůnek v Českém rozhlase. Mluvil i tom, jak se dívá na plán vybudovat pomník Vlasovcům v pražských Řeporyjích.

„Jedná se o určité tlaky v české společnosti přepsat historická fakta ohledně druhé světové války a ukončení druhé světové války v Praze,“ vysvětlil důvody pondělní akce u sochy Koněva za přítomnosti ruského velvyslance a Koněvovy vnučky. „Maršál Koněv přinesl svobodu našemu národu a Praze. Vlasovci vraždili při celé cestě z Ruska až po Prahu," řekl Šimůnek.

Praha 6 se rozhodla, že na svém území pomník maršála Koněva nechce a navrhuje ho přesunout. "K tomu není důvod, a přepisování historie už je ve zdůvodňování přesunutí pomníku. V něm se píše, že maršál Koněv se svou armádou přišel už do osvobozeného města. To ale není pravda. Rudá armáda 6. května připravila pražskou operaci, která byla završena 9. května."

Proč by si maršál Koněv, který se podílel na krvavém potlačení maďarského povstání v 50 letech, zasloužil pomník více než Vlasovci, kteří mají také rozporuplnou historii, ale objektivně přispěli k osvobození Prahy v květnu 1945, ptala se moderátorka Marie Bastlová. „Musíme brát, za jakých podmínek přispěli a proč přispěli. Maršál Koněv velel jednotkám Rudé armády a spřáteleným armádám, které Praze přinesly skutečnou svobodu… Vlasovci vraždili při celé cestě z Ruska až po Prahu,“ řekl Šimůnek.

Rozhovor včetně audiozáznamu můžete slyšet na stránkách Český rozhlas - Radiožurnál.

Video: 
Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM