Filip Zachariaš: Evropská unie se chová, jako by měla patent na rozum

19. 12. 2019

Proti usnesení odsuzující pakt Ribbentrop-Molotov hlasitě vystoupil ruský prezident Vladimir Putin a pznačil ho za nestoudnou lež. Podobný postoj mají i členové KSČM, kteří v těchto dnech vyzvali vládu, aby usnesení oficiálně odmítla. Na ČRo Plus o tom diskutoval člen VV ÚV KSČM a předseda OV Vyškov Filip Zachariaš.

„Rezoluce srovnává nesrovnatelné a dává rovnítko mezi toho, kdo válku rozpoutal, a toho, kdo ji vyhrál. Celý text na mě působí dojmem, jako by Evropská unie měla patent na rozum a suplovala tady práci historiků. Smlouva o neútočení a vzájemné pomoci s nacistickým Německem nebyla v té době ničím mimořádným. Pokud bychom k dějinám přistupovali touto logikou, museli bychom za spojence Němců označit i Polsko, Velkou Británii, Estonsko nebo Litvu. Ti všichni měli s Německem podepsanou nějakou formu spolupráce," řekl Zachariaš.

„Podle mého názoru druhou světovou válku začalo Německo. Později se k němu přidala Itálie a Japonsko. Pokud budeme posouvat odpovědnost na jednu či druhou stranu, může zásadním způsobem dojít k přepisování historie. Na to, abych mohl toto usnesení považovat za historický postoj a nikoli politický, mi v textu zásadním způsobem chybí zmínka o Mnichovské dohodě a jejích konkrétních geopolitických důsledcích,".

Celý rozhovor včetně audiozáznamu najdete na stránkách Českého rozhlasu.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČRo Plus