Měli bychom české vojáky z Iráku okamžitě stáhnout, řekl Pavel Kováčik v České televizi

8. 1. 2020

Podle ministerstva obrany jsou čeští vojáci v Iráku na základnách, kde by měli být v bezpečí, proto se o stažení neuvažuje. Situace se vyhrotila v pátek poté, co Američané zlikvidovali velitele íránských speciálních jednotek Kásima Solejmániho. Některé země vojáky z Iráku stahují, například Slovensko, Chorvatsko. Část personálu přemístily taky Německo nebo Kanada, chystá to Rumunsko. NATO ale chce v irácké misi pokračovat. O tom všem proběhla ve čtvrtek debata v České televizi v rámci pořadu Události, komentáře.

Hostem byl také předseda Poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. "Podle mého názoru bychom měli české vojáky okamžitě stáhnout, řekl mj. Kováčik.

Vláda bude projednávat nasazení 60 vojáků do mise proti muslimským radikálům v Africe. S tím by KSČM souhlasila?, zeptal se moderátor Michal Kubal. "To je z dlouhodobějšího hlediska úplně jiná situace, protože my už jsme na počátku migrační krize říkali, že je ji třeba řešit v zemích, kde vzniká, a to je jeden z důvodů, proč tam naši vojáci také jsou. Nicméně teď tím zásahem, který provedli Američané v Bagdádu, se dramaticky zvýšilo nebezpečí a riziko pro naše vojáky, že bych si moc rozmyslel, abychom tam naše vojáky do té protiteroristické mise, neříkám do těch výcvikových misí, posílali. I v Africe může k tomu zásahu dojít, to není územně omezeno, k tomu může dojít kdekoliv ve světě, k protiakci Íránu. A co se týče výcvikových misí. Aspoň po dobu, kdy trvá toto velmi zvýšené riziko, je možné výcvikové úkoly, ke kterým se naše armáda zavázaa, plnit dobře i u nás v České republice. Vojáci, případně také policisté, kteří byli vybráni do těchto výcvikových misí, z těch zemí, kde cvičíme, mohou přijet sem a být cvičeni v našich prostorách."

"Pokud je ta mise v souladu s rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN a pokud je to mise, která má účinně působit proti zvyšování rizika migrace, nelegální migrace, ekonomické nebo migrace ze strachu o život či zdraví, tak potom je to věc k diskusi. Když to řeknu obecně, KSČM podporuje pouze mise humanitárního charakteru a mise, které jsou v soladu s rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN. Nevidím žádný důvod k tomu, abychom na tom něco měnili."

K útoku na Solejmáního řekl, že akce, ke které dal příkaz Trump, nebyla odůvodněná a "vůbec ne v souladu s mezinárodním právem". "Nemyslím si, že bychom měli čekat teď nějaké uklidnění, naopak všechny akty, které teď Írán podnikne, a já myslím, že ty sliby nejsou plané, tak padají na vrub nezodpovědného rozhodnutí prezidneta Trumpa, který chtěl svým voličům ukázat, že Amerika je silná a že za nedlouho jsou prezidentské volby ve Spojených státech. Myslím, si, že každé prezidentské volby vždycky ve světě někdo odnesl eskalováním nějakého válečného konfilku," řekl ve čtvrtek Kováčik. V pátek ráno přišla zpráva, že Írán zahájil útok na americké základny v Iráku - podrobnosti na iDnes.cz.

Více v pořadu České televize - Události, komentáře-

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM