Z tiskové konference KSČM - 21. 1. 2019

22. 1. 2020

Naše priority na lednové schůzi Sněmovny jsou tři. Návrh novely zákoníku práce z pera poslanců KSČM, který přináší pětitýdenní dovolenou pro všechny zaměstnance, projednání krizové situace v lesích způsobené kůrovcem a písemné interpelace na členy vlády.

Novinářům to na v úterý na tiskové konferenci řekl předseda ÚV KSČM, místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. »KSČM navrhla a organizační výbor schválil a na jednání lednové schůze zařadil jako bod Zprávu ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) o řešení krize v lesnictví v souvislosti s kůrovcem. Jde o možnost vyhlášení nouzového stavu, aby mohly být využity prostředky z rezervních fondů tak, aby v době, kdy je největší těžba, tj. v zimním období, mohlo ministerstvo zemědělství zajistit zabránění šíření kůrovce v dalším období. Je na to nejvyšší čas,« zdůraznil. Věří, že nepůjde o žádné grilování ministra, ale o hledání cesty pomoci ministerstvu zemědělství ve věci, »která opravdu hrozí ekologickou katastrofou«.

Jmenování vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) ministrem dopravy se uskuteč ní v pátek po návratu premiéra Andreje Babiše (ANO) z cesty do Izraele.

Babiš nenavrhl, aby Havlíček resort vedl dočasně do jmenování plnohodnotného ministra, ale funkce by se měl ujmout nastálo. Změna může podle něho být základem fúze ministerstev dopravy a průmyslu. Pokud Havlíček bude zastávat dvě ministerské funkce, změní se poměr hlasů ve vládě.

KSČM ani ČSSD nechtějí, aby Havlíček vedl oba resorty až do příštích voleb. Filip chce o záležitosti s Babišem jednat, jmenování Havlíčka považuje za přechodné. Filip očekává, že Babiš navrhne nového ministra dopravy a Havlíček povede oba resorty pouze přechodně. »Vztah mezi ministerstvy průmyslu a dopravy bývá někdy kontradiktorní, zájmy dopravců a výrobců jsou odlišné a je potřeba, aby se to vyrovnávalo meziresortně, nikoli uvnitř jednoho resortu,« řekl Filip k záměru ministerstva sloučit.

Tisková konference na FB KSČM.

Mediální úsek ÚV KSČM