Zavedení sdílených pracovních míst může přinést řadu komplikací

26. 1. 2020

Zákonné zavedení sdílených pracovních míst, nová pravidla pro stanovení dovolené i podmínky vysílání pracovníků do zemí EU obsahuje vládní novela zákoníku práce, kterou v úvodním kole podpořila Sněmovna. Nikdo z poslanců nenavrhl zamítnutí předlohy, avizovali však, že budou navrhovat její změny.

Sdílené pracovní místo spočívá v tom, že se o jednu pozici dělí více pracovníků s kratším úvazkem. Souhrn délky jejich týdenní pracovní doby by nesměl překročit délku stanovené týdenní pracovní doby. Ministerstvo práce a sociálních věcí si od změny slibuje zlepšení zaměstnávání matek s malými dětmi či seniorů. Právě k úpravě částečných úvazků směřovaly výtky části poslanců včetně KSČM. Podle místopředsedy ÚV KSČM, předsedy mandátového a imunitního výboru Stanislava Grospiče současný zákoník práce zná možnosti, jak vyjít vstříc v zaměstnání matkám s dětmi nebo osobám, které se starají o jinou osobu a nemohou vykonávat práci na plný úvazek nebo potřebují úpravu pracovní doby. »Nemyslím si, že návrh na sdílené pracovní místo, zvlášť v té podobě, jak je navržen, přinese odlehčení administrativní zátěže pro zaměstnavatele, ulehčí zaměstnancům, povede k stabilizaci pracovního trhu,« prohlásil. Zavedení sdíleného pracovního místa do pracovního práva nemusí podle něj vést ke kýženému efektu, naopak to může vyvolat řadu sporů, ať už výkladových nebo pracovně právních. »Vůbec nemusí dojít k ulehčení situace zaměstnanců, ale ani zaměstnavatelů, kteří můžou mít problém s tím, jak si zabezpečí sjednaný objem výkonu práce,« uvedl. »Může to být dvojsečná zbraň, která bude velice obtížně uchopitelná a bude přinášet řadu komplikací,« konstatoval Grospič. Místo preference kratších úvazků by se podle něj měli podporovat úvazky dlouhodobé.

Návrh vychází z neznalosti praxe

Podle stínové ministryně práce za KSČM, místopředsedkyně sociálního výboru Hany Aulické Jírovcové návrh nenese žádné rysy, které by odpovídaly znalosti praxe. »Tento návrh vychází z neznalosti,« uvedla. Sdílené pracovní místo, pokud bude přijato tak, jak je uvedeno v návrhu, podle ní stejně nebude využíváno. »Zaměstnavatelé z logiky věci k tomu přistupovat nebudou,« uvedla. V rámci předlohy se podle ní dá diskutovat například o tom, jak jsou v současné podobě umožněny zkrácené úvazky nebo jak je možné tuto oblast dál rozšířit. »Každopádně jsem přesvědčena, že sdílené pracovní místo, tak jak je navrženo v této novele, není úplně ta správná cesta,« dodala poslankyně.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny