Jednal Jihočeský krajský výbor KSČM

28. 1. 2020

V pondělí 27. ledna 2020 jednal Jihočeský krajský výbor KSČM. V úvodu jednání přivítala předsedkyně krajského výboru Alena Nohavová přítomné členy vrcholných orgánů strany Petra Branného a Vojtěcha Filipa, členy krajského výboru a pozvané hosty.

Petr Braný a Vojtěch Filip informovali o jednání a závěrech Výkonného výboru ÚV KSČM o aktuálních otázkách politiky strany. Přítomní byli informování například o účasti Heleny Vrzalové, předsedkyně Ústřední rozhodčí komise, jako vedoucí delegace KSČM na pietní akci k připomenutí 75. výročí osvobození vyhlazovacího tábora u města Osvětim: Auschwitz - Birkenau  Rudou armádou.

Vojtěch Filip rovněž blíže objasnil zaslání dopisu místopředsedovi iráckého parlamentu. Ten byl požádán o vysvětlení usnesení parlamentu Iráku o odchodu všech cizích vojsk ze země. Budou naši vojáci v Iráku považováni za okupanty, i když jsou v zemi přítomni se souhlasem jejich zákonné vlády? Jde nám o to, aby voják Armády České republiky nebyl nikde považován za okupanta.

Dále vysvětlil složitost politického rozhodnutí KSČM kolem rozhodnutí vlády o vyslání šedesáti českých vojáků do Mali. Zde je přítomnost našich vojáků a dalších mnohonárodních sil v souladu s rozhodnutím RB OSN. V rámci rotace velení má naše vojenská skupina dokonce tvořit velitelský mnohonárodní štáb. Smyslem přítomností vojsk je pomoci uklidnit a stabilizovat situaci v zemi tak, aby tamní občané neutíkali přes Libyi do Evropy. Stanovisko KSČM k této misi nebylo ještě přijato.

K otázce volby ombudsmana bylo sděleno, že například kandidát prezidenta Zemana na tuto funkci Stanislav Křeček nepřišel na poslanecký klub a ani o to zatím nepožádal. Nicméně, klub o této volbě zatím nejednal a nepřijal žádné doporučení k této volbě.

Hlavním bodem jednání však bylo posouzení přípravy krajské konference plánované na 8. února 2020. O přípravě již jednala pracovní skupina, vedení krajského výboru a naposledy výkonný výbor minulý týden. Připravené podklady byly opakovaně pečlivě posouzeny a po dílčích diskusích pak odsouhlaseny jako návrh pro předložení delegátům konference.

V závěru členové krajského výboru projednali hospodaření krajského výboru za minulý rok 2019. Bylo konstatováno, že hospodaření je na dobré úrovni. Proti plánu bylo dosaženo ve výdajích podstatných úspor.

Autor: 
admin
Zdroj: 
Jč KV KSČM