Alexander Černý: Že by to byla dohoda, toho jsem si moc nevšiml. Mně to spíš připadalo jako diktát

30. 1. 2020

Je mírový plán amerického prezidenta Donalda Trumpa pro Izrael a Palestinu nebo pro Blízký východ podle vás dohodou století, jak byl prezentován, zeptala se moderátorka pořadu Události, komentáře místopředsedy výboru pro obranu a poslance KSČM Alexandra Černého. Spolu s ním byli hosty také ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a poslankyně Jana Černochová (ODS).

"No, je bezesporu výjimečný. Možná si zaslouží i ten přívlastek století, ale neviděl jsem tam tu třetí stranu, jestli se dohodoval pan Trump s panem Netanjahuem, to je možné, tak to asi vypadá. Ale že by to byla dohoda, toho jsem si moc nevšiml. Mně to spíš připadalo jako diktát. Koneckonců, i jeho poradci, kteří ten plán 3 roky připravovali, tak sami nepokrytě říkají: Donutíme je k tomu, aby něco přijali. Mám prostě pocit, že takhle se na mezinárodní úrovni moc daleko nedostaneme. To asi moc dobré vyjednávání nebude. Nebo to není, tak jak nám to představují. A je zatím ještě něco druhého, nějaký druhý plán, který nám teprve časem někdo odhalí. Koneckonců, pan Trump počítá s tím, že bude trvat možná 3, 4 roky, než se z toho Palestinci vzpamatují, protože tohle je pro ně bezesporu nepřijatelná dohoda," řekl Černý.

"Jak sami řekli, nejsou na prodej. My to známe, máme s tím neblahé zkušensoti, když někdo třetí jedná o našich zájmech. Chtěl jsem ale ještě dodat, že na mě to chvílemi působí tak, jako kdyby Američané neočekávali, že to Palestinci mohou přijmout. Oni to prostě nepřijmou a co bude dál? O míru už se tady bavíme desítky let a pořád není," dodal.

Celý rozhovor najdete na stránkách České televize - Události, komentáře.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24