Valenta: Lustrační zákon je diskriminační, zbytečně zásadně rozděluje naši společnost

22. 2. 2020

Zástupci KSČM v parlamentu navrhují zrušit lustrační zákon z roku 1991. Ten zapovídá přístup k vlivným pozicím ve veřejné správě, justici, bezpečnostních složkách a veřejnoprávních médiích těm, kteří dosáhli významnějšího postavení před rokem 1989. Podle komunistů jde o diskriminační opatření, zastánci zákona ale mluví o nutnosti zachovat symbolické přerušení kontinuity s totalitním režimem.

Poslanec KSČM Jiří Valenta tvrdí, že lustrační zákon je diskriminační. Pracovník Ústavu pro studium totalitních režimů Miroslav Vodrážka věří, že právě teď je zákon třeba.

„Dlouhodobě jsme přesvědčeni o tom, že je nutné zrušit lustrační zákon, protože princip kolektivní zodpovědnosti a viny nemůže v našem právním řádu existovat,“ vysvětluje v pořadu Pro a proti Valenta.

„Tento zákon je už zbytečný a zbytečně zásadně rozděluje naši společnost,“ oponuje komunista. „Zákon je založen na evidenci, která je nedokonalá a přebraná. V 90. letech z ní byly vybrané určité dokumenty... A je podezření, že o zásadních exponentech dnešní pravice dokumenty chybí.“

Výhrady měl i Havel

Valenta připomíná, že výhrady vůči normě měl i Václav Havel. „Ten jasně v 90. letech prohlásil, že zákon je založen na principu kolektivní viny a odpovědnosti, dvakrát odmítl zákon podepsat, v roce 1995 a 2000, kdy dokonce udělal veto, které bylo přehlasováno o jeden hlas.“

Převážná část naší členské zákony se na to dívá objektivně. Samozřejmě, že v době reálného socialismu bylo plno špatných věcí, stejně jako nyní... Už termín „totalitní režim" není vědecky správný. Tady byl režim autoritativní, vládla komunistická strana v rámci Národní fronty, kde byl pan Kalousek, pan Žáček, pan Schwarzenberg, kteří lustrační zákon chtějí udržet, ale sami mají máslo na hlavě.

Více na stránkách Českého rozhlasu https://plus.rozhlas.cz/komuniste-razi-politiku-zapomneni-kritizuje-navr...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM