Luzar: Velký problém máme s Tomášem Petříčkem, který razí svou vlastní vizi zahraniční politiky, aniž by dbal i kritických hlasů

22. 2. 2020

"Vláda Andreje Babiše je velice ambiciózní, někdy až nad rámec reality. Např. co se týče investičního plánu, snahy vytvářet superministerstva superministry, hledání zázračných manažerů, ale i netradičních postupů, které nevedou k cíli. Ve Sněmovně zasedáme s ČSSD vedle sebe, máme tedy bezprostřední osobní kontakt. To je dobré. Jinak ale máme velký problém s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem za ČSSD, který razí svou vlastní vizi zahraniční politiky, aniž by dbal i kritických hlasů. Můžeme mluvit o Ukrajině, o Kosovu, o bezpečnostních otázkách nebo jeho politice vůči Číně. Žádáme, aby se na Ukrajině dodržovaly minské dohody. Jasně požadujeme diplomatickou formu řešení, protože nechceme další eskalaci problému. Totiž Ukrajina byla již před vypuknutím konfliktu s Ruskou federací rozparcelována mezi oligarchy a zájmové skupiny ze zahraničí. A my dnes už známe konkrétní firmy, které stojí za současnou nedobrou situací Ukrajiny. Mně osobně je to velice líto, ale bez střízlivého pohledu na věc a vrácení se k jednání, není problém Ukrajiny řešitelný. Velké naděje se vkládají do nového prezidenta Ukrajiny, ale i ta zůstávají na půli cesty. My očekáváme další kroky, ale ty nepřicházejí. A to bohužel ani od ministra Petříčka," říká v rozhovoru Leo Luzar.

Více na https://www.fintag.cz/2020/02/19/andrej-babis-je-fenomen-nase-soucasna-r...

Mediální úsek ÚV KSČM