Řada armádních nákupů je pochybná

27. 2. 2020

Otázky Haló novin pro stínového ministra obrany za KSČM Alexandera Černého

Ministr obrany se na velitelském shromáždění české armády pochlubil, že za poslední dva roky nakoupil techniku za více peněz, než se koupilo za posledních osm let. Má právo na hrdost?

Musím potvrdit, že ministr Metnar nakupuje. Nicméně poté, co jeho předchůdce Stropnický neudělal ve své funkci prakticky nic, takřka nepřeložil stéblo přes stéblo, tak je docela snadné ohromovat podobnými čísly. Navíc mám velké pochybnosti o tom, zda jsou všechny nákupy opravdu racionální. Řadu z nich provází podivná pachuť, vznikají u nich pochybnosti, zda jejich hlavním smyslem není vyjít někomu mocnému vstříc – mám pochopitelně na mysli především nákup amerických vrtulníků. Ale těch pochybných kontraktů je více. Často jsou předražené, probíhají bez výběrového řízení. Zkrátka staré známé neduhy české armády.

Ministr též potvrdil, že rozpočet ministerstva obrany by měl v roce 2024 dosáhnout dvou procent HDP. Je to dobrá zpráva, nebo ne?

Rozhodně ne! Já pevně věřím, že k tomu nikdy nedojde. Dvě procenta hrubého domácího produktu jsou u země typu České republiky naprosto mimo realitu. Neodpovídají rozměrům a parametrům naší armády. Ta by takové prostředky nedokázala smysluplně utratit. Výsledkem by bylo patrně jen to, že by se dělaly kontrakty pro kontrakty, kupovala by se všemožná technika, dala by se do skladů, a čekalo by se, až patřičně zestárne a může se nahradit novou. To nemá naprosto žádný smysl. Česká armáda nepotřebuje obrovský penězovod. Potřebuje dlouhodobě stabilní prostředí. Podle mého soudu v současnosti uvolňované prostředky, okolo 1,5 procenta HDP, neboli 70-80 miliard ročně, úplně postačují k zajištění funkčnosti armády a obranyschopnosti země. Je pravda, že investiční deficit z minulých let je obrovský. A nedivím se náčelníkovi generálního štábu Opatovi, že nazlobeně na velitelském shromáždění hovořil o torzu armády. Přesto trvám na tom, že třicetitisícová armáda nepotřebuje dvě procenta HDP České republiky.

Zmíněný náčelník generálního štábu Opata na shromáždění rovněž řekl, že za jasnou prioritu české armády považuje vybudování těžké brigády, a tedy nákup bojových vozidel pěchoty. Zní vám to rozumně?

Jsou věci, které mi v naší armádě vadí více než budování těžké brigády. Je to projekt, který působí zřejmě na mnohé lidi sympaticky, každého asi napadne, že obrněná technika může obranyschopnosti České republiky pomoci. To je podle mne také hlavní důvod, proč náčelník generálního štábu o těžké brigádě v médiích tolik mluví. Dobře rozumí, že je to něco, co veřejnost snadno vstřebá, a proto to vypichuje jako svou prioritu. Ve skutečnosti má těch priorit více. Například výsadkový pluk. O tom už ovšem na veřejnosti mluví mnohem méně. Takže ona je to spíše taková mediální hra.

Autor: 
Jan Stern
Zdroj: 
Haló noviny