Stanovisko k nové turecké agresi

2. 3. 2020

Dovolil bych se ostře vymezit proti nejnovější fázi turecké agrese, která nese jméno "jarní štít". Je namířena proti suverénnímu státu Syrské arabské republiky v oblasti společných hranic, a především provincii Idlibu. Je zcela s mezinárodním i vnitrostátním právem, když se jeden stát snaží dosáhnout kontroly nad celým svým územím.

Skutečnost, že se vláda Syrské arabské republiky snaží povstalce i nebezpečné islámské extremisty z poslední bašty na území Syrské arabské republiky potlačit, je legitimní krok.

Turecko jej může kritizovat, ale nemá z mezinárodního hlediska právo do něj zasahovat a v žádném případě vojensky. Odsuzuji tvrdě tuto další agresi Turecka proti syrskému lidu, Syrské arabské republice. Mělo by tak jednoznačně učinit i mezinárodní společenství.

Zde se ukazuje skutečná pravda, na čí straně v boji s radikály a islamisty Turecko, členský stát NATO, ve skutečnosti stálo a stojí. Vyjadřuji hlubokou podporu legitimní syrské vládě, syrským odborům, syrskému lidu v jejich boji za udržení a obnovení svrchovaného syrského státu.

Autor: 
Stanislav Grospič, předseda skupiny přátel České republika - Syrská arabská republika a místopředseda ÚV KSČM