Ondráček: Jsem přesvědčen o tom, že to bude jeden z dalších benefitů, kterým můžeme strážníkům poděkovat za jejich nelehkou práci

5. 3. 2020

Navzdory odporu občanských demokratů schválila sněmovna nárok na odchodné pro obecní strážníky. Stalo se tak díky předloze skupiny poslanců z různých klubů v čele s místopředsedou bezpečnostního výboru dolní komory, stínovým ministrem vnitra za KSČM Zdeňkem Ondráčkem.

Na odchodné z obecních rozpočtů by podle pozměňovacího návrhu Jiřího Maška (ANO), Zdeňka Ondráčka (KSČM) a Jana Bartoška (KDU-ČSL) měli nárok strážníci ve věku nad 50 let, kteří vykonávali tuto práci nejméně 15 let a splnili by i další zákonné podmínky. Základní odchodné by činilo jeden měsíční plat. V závislosti na počtu odpracovaných let nad 15letou hranici by strážníci mohli získat až šestinásobek svého měsíčního platu. Podobně je odchodné upraveno u zdravotnických záchranářů

Odchodné dostávají také policisté a příslušníci dalších bezpečnostních sborů, a to po šesti letech služby. Podle odsloužených let mohou získat až šestinásobek měsíčního příjmu. Po nejméně 15 letech služby mají příslušníci nárok na výsluhy, které se podle odsloužených let pohybují od pětiny do poloviny měsíčního příjmu

»Řada měst a obcí, jak vyplynulo i z diskuse ve sněmovně, už měla odchodné pro obecní policisty ošetřené na základě kolektivních smluv, nově by na něj měl mít právo každý strážník, který splní zákonem stanovené podmínky. Jsem přesvědčen o tom, že to bude jeden z dalších benefitů, kterým můžeme strážníkům poděkovat za jejich nelehkou práci, kterou pro občany svých měst dělají,« řekl Ondráček.

Předlohu podpořilo 141 ze 161 přítomných poslanců, proti se zvedly pouze čtyři ruce z řad ODS (ostatní občanští demokraté se hlasování zdrželi). »Politická diskuse, která se k tomu vedla - odpůrcem návrhu byli vlastně jenom poslanci ODS, je legitimní, jejich názor respektuji. Ale jsem rád, že většina kolegů napříč politickým spektrem hlasovala pro náš pozměňovací návrh. Je to velká podpora, ústavní většina, takže se domnívám, by neměl být problém ani v Senátu,« řekl poslanec KSČM.

Mediální úsek ÚV KSČM