O ošetřovném rozhodnou poslanci v úterý. S návrhem jsme maximálně spokojeni, řekla Aulická

23. 3. 2020

Stát se chystá doplatit ošetřovné za celou dobu uzavření škol rodičům dětí do 13 let, kteří s potomky zůstali doma. Uhradí ho také lidem, kteří se doma starají o starší či postižené členy rodiny po uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb.

Příslušníci bezpečnostních sborů, tedy například policisté a hasiči, budou dostávat ve všech těchto případech nekrácený průměrný služební příjem. Živnostníci s dětmi od šesti do 13 let pak dostanou nově ošetřovné 424 korun na den.

Sněmovna bude tuto předlohu schvalovat v úterý od 11:00. Plénum návrh zákona projedná ve zkráceném režimu. Nebude se konat první čtení vládního návrhu zákona, tedy obecná debata k němu, jen takzvaná podrobná rozprava k podaným pozměňovacím návrhům. Poslanci se sejdou v polovičním počtu. Sněmovna bude pro veřejnost uzavřená, lidé budou moci sledovat přenos schůze na jejím webu.

Stínová ministryně práce za KSČM a místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Hana Aulická Jírovcová věří, že žádná z politických stran ve Sněmovně nebude mít zájem na tom, komplikovat přijetí návrhu. »Myslím si, že pokud se objeví nějaký pozměňující návrh, tak to budou jenom drobné úpravy. My žádný pozměňovací návrh podávat nebudeme. S variantou, kterou schválila vláda, jsme maximálně spokojeni. Naše požadavky jsou splněny na sto procent,« řekla. Podle KSČM by nárok na ošetřovné měli mít rodiče dětí do třinácti let. »S paní ministryni Maláčovou jsem mluvila o tom, že do 15 let je zbytečné, potvrdili nám to i pediatři, podle nichž si neschopenky žádají rodiče ve většině případů u dětí do 13 let,« dodala Aulická. O čem se podle ní bude ještě vést diskuse, je to, aby se v případě, že budou školy zavřeny déle než měsíc, ošetřovné zvedlo. »Podle našeho názoru by to mělo být na 80 procent denního vyměřovacího základu. Myslíme si, že rodiny by na šedesáti procentech déle nevydržely, protože ten propad v příjmech je velmi výrazný,« uvedla stínová ministryně.

O tom, že s přijetím návrhu nebude žádný problém, je přesvědčen také předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Rovněž opatření, která v souvislosti s průběhem schůze nařídil předseda Sněmovny, jsou podle něj namístě. »Musíme si uvědomit, že schůze se koná v situaci vyhlášeného stavu nouze, za akutního nárůstu počtu nakažených koronavirem, to znamená za situace, kdy je třeba co nejvíce omezit vzájemné kontakty mezi lidmi, ale zároveň je potřeba, aby ta schůze proběhla, protože ne všechna opatření může vláda udělat sama o sobě, takže potřebuje pro tyto svoje kroky zákonné podložení,« řekl.

K účasti na úterní schůzi vyzval poslance a poslankyně KSČM, kteří to mají do Prahy co nejblíže. »To, že se scházíme v polovičním stavu, je dáno platnými opatřeními, zvolil jsem kritérium vzdálenosti a oslovil jsem poslance a poslankyně, kteří to mají do Prahy nejdále, aby zůstali doma. Samozřejmě chápeme i další pravidla. Pravdou je, že za takového stavu jsem schůzi ještě nezažil a věřím, že se neponese v jiném duchu, než v jakém je svolána,« dodal Kováčik.

Mediální úsek ÚV KSČM
Haló noviny