Kdo je zodpovědný za kritickou situaci v domovech pro seniory?

31. 3. 2020

V době, kdy nás ohrožuje celosvětová pandemie koronaviru tak, že se celý národ spojil a supluje úlohu státu šitím roušek, výrobou ochranných štítů i pomocí nejslabším skupinám obyvatel, se klíčoví ministři hádají. Zásadní otázka zní: kdo může za to, že se v sociálních zařízeních pro seniory raketovou rychlostí šíří nákaza? Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministryně sociálních věcí Jana Maláčová se vzájemně obviňují v situaci, kdy bychom měli táhnout za jeden provaz a dělat vše proto, aby neumírali ti nejohroženější. Právě oni ale svým přístupem doslova naštvali nejen poskytovatele sociálních služeb, jejich zřizovatele, ale i celou veřejnost.

Je konec března a všichni v této zemi moc dobře víme, že ochranné pomůcky chybí po celém světě. Jednotlivé státy nabízejí kufry plné peněz, aby potřebné pomůcky koupily a také bezpečně dostaly do svých zemí. Všichni také víme, že je to situace, kterou jsme ještě nezažili. A co dělá naše vláda? Jsem přesvědčena, že většina obyvatel dnes nehodnotí politické zastoupení, ale opatření, která mají fungovat a šíření viru zastavit. Považuji za velice nechutné, když se ministryně práce a sociálních věcí pustí do ministra zdravotnictví kvůli nefungujícím dodávkám ochranných pomůcek a nastavení příslušných opatření v sociálních službách. Teď je opravdu pozdě na to, dělat si politické alibi. V běžné situaci jako politici známe problém v komunikaci nebo v rozdílném názoru obou ministerstvech na jejich možnou spolupráci. Nyní si tyto "vymoženosti" dovolit opravdu nemůžeme.

Vážení ministři, na stole měl být nejpozději 1. března krizový plán i pro poskytovatele sociálních služeb. Občané nestojí o vaše přestřelky a dohady v médiích ani na sociálních sítích. Oni se totiž ze všech sil snaží napravit to, co vy jste zanedbali.

Hana Aulická – Jírovcová, poslankyně PSP ČR za KSČM, stínová ministryně pro oblast práce a sociálních věcí