Konečná: Nedovedu si představit, že dáte více kompetencí a pravomocí člověku, který selhal

29. 4. 2020

Sněmovna v úterý odhlasovala prodloužení nouzového stavu do 17. května. Podrobně se další fungování rozebíralo ve večerním pořadu České televize Události, komentáře. Hostem byla kromě místopředsedy ČSSD a prvního místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky (BEZPP) také europoslankyně a místopředsedkyně ÚV KSČM Kateřina Konečná.

"My jsme přišli s rozumným návrhem. Zdůvodnili jsme, proč naši poslanci budou hlasovat pro 17. května. Nedostali jsme od ministrů informace, které jsme potřebovali, pro nás nebyly dostatečné k tomu, abychom čekali až do 25. května Pokud by se situace nevyvíjela dobře, i když doufám, že k tomu nedojde, tak jsme připraveni se znovu sejít v Poslanecké sněmovně a hlasovat pro další prodloužení. My jsme jen nechtěli dávat vládě bianco šek příliš dlouho," řekl Konečná.

Všichni byli překvapeni plánem premiéra Babiše, který hledá cesty, jak zachovat restriktivní omezení mezi koncem nouzového stavu a 25. květnem. Chce posílit kompetence ministerstva zdravotnictví tak, že by o restrikcích mohl rozhodovat resort, tzn. ministr Adam Vojtěch.

"Trošku se děsím toho, že ministr, který byl od ledna upozorňován, že má nakoupit zásoby ochranných prostředků a postarat se o zdravotníky, a nic z toho se nestalo, má mít v rukou ještě více kompetencí a pravomocí. To je pro mě velmi rizikové. Nedovedu si představit, že to dáte do rukou člověka, který selhal," řekla Konečná.
 

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24