Filip: Destrukce vztahů s Ruskem je řízená a doplatíme na to

10. 5. 2020

První místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip v rozhovoru pro MF DNES komentoval spory o interpretaci výsledků druhé světové války i památník vlasovcům v Řeporyjích, který pokládá za oslavu fašismu. „Myslím, že jsou tu skupiny lidí, které usilují, abychom se s Ruskou federací rozhádali,“ míní Filip.

Co říkáte tomu, že se 75 let od konce druhé světové války staly jedním z největších tuzemských politických témat diskuze o interpretaci jejích výsledků?
Myslím, že je tady snaha přepsat historii. Je to dáno tím, že znalost některých věcí a faktů je poměrně malá. Používají se spíš domněnky než historická fakta. Bohužel musím říct, že je to dáno i tím, že se naplňuje scénář, který byl v roce 1985 napsán ve Spolkové republice Německo s prostým názvem: Jak zbavit německý národ zodpovědnosti za druhou světovou válku.

Ten scénář je známý, existují na to dokumenty, byť povědomost o něm je malá. I tady jsou lidé, kteří to systematicky dělají. To znamená, že zamlčují fakta, nebo zveličují jiné věci. Myslím, že Česká republika a český národ by měli setrvat na tom, že byli na vítězné straně, že není poraženým.

Jak hodnotíte výrok pražského primátora Zdeňka Hřiba, že Prahu sovětští vojáci nenesli hlavní zásluhu na osvobození, protože Rudá armáda přijela do fakticky osvobozeného města?
Musím říct, že to je příklad neznalosti skutečné historie. Ať si pan Hřib vezme historické dokumenty. Dokonce můžeme najít i vyjádření Dwighta D. Eisenhowera (americký vrchní velitel západních spojeneckých sil v Evropě v letech 1944 až 1945 – pozn. red.) ke chvíli, kdy se v Berlíně rozhodovalo, zda to má být Rudá armáda, nebo americká armáda. On řekl, že druhá světová válka skončila vítězstvím spojeneckých sil a není už potřeba, aby dál umírali američtí vojáci.

Rudá armáda pod vedením maršála Koněva vyslyšela volání Prahy o pomoc. Svědčí o tom i počet jejich mrtvých 9. května. Navíc já jsem z Českých Budějovic, do školy jsem chodil v Trhových Svinech. I tam byl pochod smrti ještě 10. května. Takže říkat, že Rudá armáda přišla do Prahy až po skončení bojů, prostě není pravda. Protože skupina německých vojsk, když je Američané na demarkační čáře nepřijali, začala vlastní boj. Přestože znali rozkaz o bezpodmínečné kapitulaci a odzbrojení.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/kscm-vojtech-filip-rozhovor-druha-svetova-valka-kandidatura-rusky-agent-rusko.A200507_214101_domaci_vlc

Mediální úsek ÚV KSČM
iDnes.cz